Геноцидът в мангановата мина "Оброчище" продължава

Проблемите в мангановата мина „Оброчище“ продължават и до днес въпреки поредицата от протести на работниците преди повече от година, довели до временното прекъсване на концесионни права на фирмата „Евроманган“ от Министерството на енергетиката за неизпълнение на концесионните задължения.

Геноцидът в мангановата мина "Оброчище" продължава

На провела се днес среща между миньорите и омбудсмана Мая Манолова в Добрич стана ясно, че работниците не са получавали заплатите си от седем месеца, а мината реално не функционира. След сигнал, подаден от част от миньорите до „Инспекцията по труда“, оттам са е завели дело в Добричкия окръжен съд срещу „Евроманган“ с искане за обявяване на нейната несъстотятелност.


Припомняме, че мина „Оброчище“ е една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа. Въпреки това концесионерът й „Евроманган“ от години допуска да не изпълнява по-голямата част от клаузите в договора си, подписан с Министерството на енергетиката. За пореден път се оказва, че работниците в рудника не са получавали заплатите си от месеци, а онези, които търсят правата си по институционален ред, биват съкращавани. Един от тях е Галин Гочев, който е работил в мината десет години.

Причината за моето уволнение стана, като отидохме в „Инспекцията по труда“ да с итърсим правата. Банките нас не ни питат дали имаме, дали нямаме пари. Като дойде времето, идват и вземат апартамента. Нейното време не е ли дошло да й вземат мината? Друг концесионер, лоялен, да дойде, ние да си работим.

Друг от работниците, Павел Костадинов, сподели по време на срещата, че срещу тях се извършва геноцид.

Този геноцид продължава с години. Който се обади, си отива, дори и да не иска да си отива, дори и да иска да работи. Натрупаха се много задължения, а доколкот онаучаваме вече е започнато отнемането на имущество на предприятието, което само по себе си е сигнал, че явно няма бъдеще с този концесионер.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че от няколко години следи ситуацията в мангановата мина „Оброчище“.

За съжаление нещата стават все по-лоши и по-лоши. Хората не са получавали заплати вече седем месеца, част от тях са съкратени, друга част все още се водят на работа, а реално мината не работи. Това, което хората поискаха от мен, е да настоявам да бъдат предприети действия за процедура по несъстоятелност, която да им даде възможност да си получат заплатите от Фонда за гарантиране на вземания. Освен това ще сигнализирам пред Министерството на енергетиката за неизпълнение на концесионния договор. Също така ще отида и лично на разговори в Дирекция „Концесии“ в Министерството на енергетиката, ще напиша и съответна препоръка. Мисля, че толерансът, който и работниците, и държавата дадоха на ръководството на мангановата мина, е прекалено голям, не е оценен и на практика нищо не се случва.

Според всички присъстващи на срещата миньори, ако държавата иска мангановата мина край село Църква да работи и находището в нея да бъде усвоявано коректно, то единственият начин е да се пристъпи към процедура по отнемането на концеионните права на фирмата „Евроманган“ и държавата да търси друг стопанин на рудника. В момента в мината работят около петима работници, които имат единствената задача да изпомпват водите от галериите, за да не се наводнят. На 19-ти март Добричкият окръжен съд предстои да гледа делото на Енерго про, в което енергийното дружество иска обявяването на Евроманган в несъстоятелност заради натрупани задължения.

Снимка: БТВ