Йордан Йорданов: Не приемаме становището за върнатото решение на ОбС – Добрич за ново обсъждане на Наредбата за местни данъци и такси

Актуална тема, по която имаме становище, е относно заповедта на областния управител Красимир Кирилов за върнатото решение на Общински съвет - Добрич за ново обсъждане на Наредбата за местни данъци и такси, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов пред журналисти.

Йордан Йорданов: Не приемаме становището за върнатото решение на ОбС – Добрич за ново обсъждане на Наредбата за местни данъци и такси

Припомняме, че Красимир Кирилов върна решение № 45-9,  с което ОбС приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич. Решението бе върнато като незаконосъобразно, защото не е спазен срокът – не по-кратък от 30 дни, за публикуване на проекта на нормативния акт с мотиви за предлагането му, доклад и предварителна оценка за въздействие му. Законът допуска и по-кратък срок, но не по-малко от 14 дни, при изключителни случаи и изрично посочване на мотивите и доклад.



Това категорично не е правилно. Не приемаме това твърдение и становище, заяви Йордан Йорданов.

По негови думи юристите на Областна администрация са решили да тълкуват закона по един по-различен начин. Ние го тълкуваме точка по точка. Включително имаме писмо от Националното сдружение на общините в Република България, изпратено до Общински съвет – Добрич, което подкрепя становището ни, а именно съгласно чл. 20 от Закона за нормативните актове, уточни кметът.

Съгласно чл. 20 от Закона за нормативните актове предварителна оценка на въздействието на нормативния акт, която е частична и цялостна, се извършва при изработването на закон, кодекс и подзакон в нормативен акт на Министерски съвет, а извън тези случай цялостна предварителна оценка на въздействието може да се извърши по преценка на съставителя на проекта.

Това автоматично означава, че ние не сме длъжни по закон да имаме такава оценка, поясни кметът. Той бе категоричен, че актуализацията за Наредбата за местни данъци и такси е съвсем законна, което означава че няма да има прекъсване на събираемостта им.

Продължаваме по график събирането на местните данъци и такси за изпълнение на бюджета, допълни Йорданов.