Нова дрога заля Слънчев бряг

Нова мода заля морския курорт Слънчев бряг. Райграс или сено, напоени с хашишово масло заменят марихуаната, съобщава регионалният вестник „Черноморски фар".

Нова дрога заля Слънчев бряг

Новата дрога се продава за 2-2,50 лв., но ефектът е по-силен от обикновената „трева".


 

По думите на председателя на областния съвет по наркотични вещества към община Бургас д-р Ивайло Димитров новият продукт е с високо съдържание на пристрастяващо вещество. Ако в марихуаната в зависимост от условията на гледане активното вещество е от 0,5 до 2%, то в хашишовото масло то е 60-70%.

 

Оказва се, че новият вариант дрога е доста изгодна за производителя, тъй като технологията на приготвяне е елементарна. Сурогатът, който може да е обикновена трева или водорасли, се вари в казан с ацетон, в който се сипват десетина капки хашишово масло. След това сместа се суши и е готова за пазара. Една така приготвена партида от новия коз е достатъчна да захрани град с размерите на Бургас за няколко дни, а бутилка хашишово масло стига, за да се друса Черноморието цяло лято.

 

Един от прийомите, който официализира парти дрогата, е купуването й в заведение. Тя се поръчва директно на сервитьора, с когото се разменят „кодирани" съобщения. Паролата е „Минерална вода от 15 или от 20 лв. искате?". Разликата в цената идва от това дали екстази или амфетамин ще върви с нея.

 

„Яденето" се залепя с тиксо под капачката на бутилката с вода.Това не става без знанието на управителите на заведения.