ЕП предлага да се отнемат шофьорски книжки за неправилен превоз на животни

По-строги превантивни и наказателни мерки поискаха евродепутатите за страните-членки на ЕС, които не прилагат правилно европравилата за защита на животните при транспорт.

ЕП предлага да се отнемат шофьорски книжки за неправилен превоз на животни

ЕП настоява чрез резолюция да бъдат приложени ефективни и хармонизирани санкции, включително конфискации на превозни средства и задължителни обучения на персонал.



Евродепутатите искат също така да се приложат нови технологии с цел подобряване на съществуващите правила. Ще трябва да се използват системи за геолокализация, за да се следят местоположението на превозните средства и продължителността на пътуването в реално време.

Евродепутатите призовават за нова стратегия за здраве на животните през периода 2020-2024 и за ясна дефиниция за това какво е правилен транспорт.

Европарламентът настоява националните власти да:

Извършват повече изненадващи проверки;

В случаи на нарушения да информират всички държави членки по маршрута за транспортиране на животните;

Задържат или отнемане на книжка на повторни нарушители

Забранят превозни средства, които не отговарят на изискванията за превоз

Правят проверки още преди натоварването на животните в превозните средства.

Евродепутатите призовават също да се въведат по-високи изисквания за по-добра вентилация и за контрол на температурата на превозните средства, както и по-добри системи за напояване и хранене, и осигуряване на достатъчно място при превоз.

Част от предложенията съдържат изискване времето за превоз максимално да се съкрати, животните да се колят във фермата или в мобилни кланици, месото да се преработва близо до мястото на заколване и да се насърчават директните продажби.

Европейската комисия трябва да определи подходящо време за превоз според спецификите на различните видове животни, както и да определи стратегия за преход от превоза на живи животни към транспортиране на месо.

Ако в отношенията с трети страни не е възможно ЕС да уреди правилата за хуманен превоз на животните чрез сключване на двустранни споразумения, тогава да го забрани, призовават още евродепутатите.