Палмовото масло може да бъде изтеглено от европейския пазар до 2030 година

Нов акт на Европейската комисия (ЕК) определя критериите за устойчивост на растенията за производство на биогорива на базата на земеделски култури.

Палмовото масло може да бъде изтеглено от европейския пазар до 2030 година

С подписването на миналогодишната директива RED II министрите от ЕС се договориха да отложат дефиницията за нисък или висок риск от непряка промяна в използването на земята (рисковите фактори на iLUC) до февруари тази година, съобщава UkrAgroConsult.



След оценка на ЕО, палмовото масло сега е суровина за биогорива, която се класифицира като продукт с високи концентрации на ILUC. Това означава, че тя не може да бъде използвана за постигане на „зелените“ цели на ЕС и че постепенно ще бъде изтеглена от пазара до 2030 г.

Тази оценка е получена въз основа на преглед на съществуващата литература и в резултат на нови специални проучвания. Това показва, че разширяването на насажденията за палмово масло с 45% се е случило в райони с високо съдържание на въглерод в периода 2008-2015 г. и „това по никакъв начин не е сравнимо с други суровини“.

Сценарият, при който соята замества палмовото масло, докато тя постепенно губи почвата на пазара на ЕС, е една от най-опасните за износителите на палмово масло като Малайзия и Индонезия.

Изпълнителният орган на ЕС предстои да разгледа критични коментари по закона до 8 март. Парламентът и министрите на ЕС не могат да изменят законопроекта, те могат само напълно да го отхвърлят.