“Чудната градина” желае да назначи уволнения от Ботаническата градина глухоням специалист по кактуси

Социалното предприятие на фондация „Свети Николай Чудотворец“ „Чудната градина“ с председател Мария Методиева с идея да назначи Галин Радков на работа при тях.

“Чудната градина” желае да назначи уволнения от Ботаническата градина глухоням специалист по кактуси

Припомняме, че края на 2018 година глухонемият специалист по кактуси в Ботаническата градина в Балчик бе уволнен дисциплинарно. Заповедта бе подписана от ректора на Софийския университет, принципал на Ботаническата градина. Галин Радков е работил там от 1 997 г. и е добавил 1 500 вида кактуси.



Знам, че имаше много публикации, когато дисциплинарно уволниха Галин Радков, каза Мария Методиева за Добрич Онлайн. Много хора застанаха зад него, но не и Софийски университет. От медиите знаем, че в момента се води дело, допълни тя.

Председателят на “Чудната градина” разказа, че приятели и познати са предложили да го вземат на работа. Тогава това нямаше как да се случи. Градината “спеше”, защото нямахме какво да продаваме, обясни Мария Методиева.

Тя сподели, че в момента са подали заявки за програмата за хора с увреждания на Агенцията по заетостта и са одобрени. Останаха ни свободни места и така се сетихме за глухонемия специалист по кактуси  Галин Радков. Държим да назначим хора, които ще бъдат от полза на самата градина, коментира председателят на социалното предприятие.

Има заявка за 22-ма души по програмата. До момента са попълнили 18, необходими са още четирима. Търсим  подходящите хора, заяви тя. В момента чакат назначенията, които ще станат, когато изпратят договора от София. По нейни думи това ще се случи през април месец. 

Мария Методиева е намерила профила на Галин Радков във фейсбук и още вчера вечерта се е свързала с него. Проблемът е, че живее във Варна. Писахме си, той все още не е прочел всичките ми съобщения. Когато си отвори телефона и ги види, ще мога да коментирам, уточни председателят на "Чудната градина". 

Тя допълни, че от социалното предприятие много добре се сработват с Петя Митева, председател на териториалната организация на Съюза на глухите в Добрич, която също ще бъде в градината и благодарение на това с Галин Радков ще се разбират. 

Стига той да е склонен да пътува, това е негов избор, каза Мария Методиева. Председателят на социалното предприятие допълни, че работата ще бъде близка до неговата, тъй като е специалист и по цветя, а не само по кактуси. Разбира от градинарство.