Иванка Казакова: Хонорарите на експертите по делото за газа в Добруджа са необосновано високи

Разяснителна среща по повод делото за газ в Добруджа, в което "Русгеоком" обжалва отрицателното становище на РИОСВ - Варна на доклада за ОВОС, се проведе вчера в генералтошевското село Спасово, съобщи радио „Варна”.

Иванка Казакова: Хонорарите на експертите по делото за газа в Добруджа са необосновано високи

Медията припомня, че през ноември 2018-а година съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза с 5 вещи лица. Първоначално те са назначени при утвърден хонорар от общо 1000 лв., който е внесен от страните като депозит. Само около два месеца по-късно хонорарът от 1 000 лв. нараства 20 пъти и става 20 000 лв. 13 300 трябва да бъдат заплатени от „Русгеоком”.

Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия, които са конституирани по делото, трябва да платят по 1900 лв. или общо 5700 лева.

"Всяко вещо лице ще получи по 4 хиляди лева. Според мен такъв хонорар е необосновано висок", коментира Иванка Казакова в обзорното предаване на радио „Варна” „Позиция”. Тя подчерта, че много хора са дарили средства, за да бъдат събрани въпросните 5700 лева. Отчет за това колко пари са постъпили по сметките на тримата, ще бъде направен днес.

"Драстичното повишаване на хонорара е опит, за пореден път, хората да се откажат да участват в този процес", заяви Иванка Казакова. По думите й, задачата на експертите не е да използват технически средства или да имат някакви безумни разходи. „Задачата на експертите е да прочетат материалите по делото и да си кажат мнението. Въпросите не изискват ужасно много допълнителна работа. Въпросите изискват честност, откровеност и да се каже истината”, заяви тя.

Следващото заседание на съда, на което трябва да се разгледат извършените експертизи, е на 5 март. Самите експертизи пък трябва да са готови на 15 февруари. Според Казакова, ако експертите не успеят да ги изготвят в срок имат право да поискат удължаването му. По думите й, това би било нормално, защото ОВОС-ът е повече от 800 страници, има над 900 отрицателни становища, геоложки открития, които са приети по време на делото. „Въпросите, които са зададени на експертите, са доста общи, но те изискват и опит, и това да си работил и да знаеш какво са случва в Добруджа”, смята Казакова.

За участието си в срещата в село Спасово преди началото й Иванка Казакова заяви пред репортер на радио „Варна”: „Ще кажа на хората от Спасово, че ние сме трима души, обикновени хора, с някакви професии, но всъщност изразяваме това, което мислят хората. На нас ни пишат постоянно, обаждат ни се хора от цяла България, българи от чужбина, питат какво се случва. Местни хора също много се интересуват. В събирането на парите, които ние сами не можем да платим, участва народът на България. Искам хората да знаят, че и един лев да е даден е даден от тях за тях”.

Източник: Радио „Варна”