Добромир от Добрич – отново сред успелите деца на фондация „Димитър Бербатов“

Още едно талантливо дете от Добрич – Добромир Добромиров Ангелов, е вече сред гордите членове на Клуб 2018 на фондация „Димитър Бербатов“ и ще се състезава за наградите за успелите деца на България. Както Добрич онлайн писа, до момента номинираните от областта бяха трима - Йоан Димитров от Добрич и Паулина Сивкова и Валентин Андреев от Балчик.

Добромир от Добрич – отново сред успелите деца на фондация „Димитър Бербатов“

Тази година инициативата Наградите за успелите деца на България ще се проведе за 11-и път. В момента във фондация „Димитър Бербатов“ всеки може да номинира дете с успехи през 2018 година в три области на изява: наука, изкуство и спорт. Ще бъдат наградени общо 9 деца: по три във всяка област на изява, по едно във всяка възрастова група (от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас).



Добромир Ангелов е на 12 години, той е в 6 клас в математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Изявява се в областта на математиката. Негови ръководители са Камелия Асенова и Веселина Тодоровска. 

Топ петте постижения през 2018 година, за които Добромир е номиниран, са:

- Първо място (поделено, с максимален резултат - 26 от 26 т.) – V клас – Национални Пролетни математически състезания - Русе-Плевен, 30 март. Национално състезание от календара на МОН, от най-високо ниво. 

- Първо място (поделено) - V клас, национален кръг – София, 2 юни, математическо състезание ‘‘Европейско кенгуру“. До националния кръг се допускат участниците с най-високи резултати от областния кръг, на който Добромир постигна максимален резултат 100 от 100 точки – единствен сред петокласниците в страната. Той участва в националния кръг на състезанието в София за четвърта поредна година. 

- Първо място (поделено) – V клас – XXIII Национален математически турнир ‘‘Акад. Кирил Попов“ – Шумен, 4-6 май.

- Първо място (златен медал, поделен) – VI клас, национално класиране XXVII математически турнир ‘‘Иван Салабашев“ – 1 декември. 

- Трета награда (награда за трети резултат, единствена) - VI клас, индивидуален кръг, младша група (до 12 г.) – IX Световен отборен шампионат по математика (WMTC) – Варна, 22 ноември. Състезанието се организира от WMTC International. Първите четирима участници с най-добър резултат, сред които е Добромир, получават златен медал и стипендия. Престижното международно състезание е с изключително високо ниво на трудност. Участие взеха 67 отбора от 17 държави (България, Иран, САЩ, Тайван, Виетнам, Индия, Китай и др.) – над 500 участници. Добромир спечели първите места и с отбора на МГ "Д-р Петър Берон“ – Варна, в щафетния и отборния етап.

През 2018 г. Добромир спечели призови места от всички 25 състезания, на които се яви. Освен описаните по-горе постижения той завоюва златен медал с максимален резултат на Есенния НМТ ‘‘Акад. Стефан Додунеков“ - София, златен медал с максимален резултат на Софийския НМТ - София, първо място с максимален резултат на НТ "Черноризец Храбър“, сребърен медал на НС „Хитър Петър“. След успешно представяне в проведените 5 онлайн кръга на финала на клуб ‘‘Математически таланти“ 2018 в Стара Загора Добромир спечели купа за второ място. На XLI Международно Австралийско математическо състезание има High Distinction, като реши 28 от 30 задачи, изцяло на английски език. Това постижение го нарежда в топ 3% сред всички участници и за втора поредна година стана носител на приза „Best in School”. След спечелени златни медали с максимални резултати от зимен и пролетен кръг на V МТ ‘‘Математика без граници“, той се класира за финала на състезанието в Несебър, където също спечели златен медал и купа за второ място в крайното класиране между участниците, които бяха от 15 държави. Златен медал завоюва и на есенния кръг на шестото издание на състезанието. Добромир спечели златен медал и първо място с максимален резултат на областния Преглед на знанията по информатика във Варна. С максимални резултати от общинските кръгове на националните олимпиади по математика и информатика се класира за областните им кръгове през февруари 2019 г.

Добромир е член на Клуб 2016 и Клуб 2017 на фондация "Димитър Бербатов".