Представители на земеделски кооперации от областта обсъдиха предложения и виждания

Предложения, идеи и виждания споделиха представители на ръководствата на земеделски кооперации от област Добрич на среща с председателя на Парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева.

Представители на земеделски кооперации от областта обсъдиха предложения и виждания

На срещата бе повдигнат въпросът за промяна на Закона за кооперациите.


От изказванията, които чувам между самите вас, мисля, че няма единодушие какво искате да се постигне като цел, каза Десислава Танева на представители на  земеделски кооперации. По думите й Законът за поземлените отношения засяга кооперациите.  Земеделската кооперация не може да бъде различна от останалите оператори, допълни  председателят на ПК по земеделие и храни.

Десислава Танева посъветва представителите на земеделски кооперации, ако имат консенсус по определена тема, да се включат в общия дебат на новата поправка на Закона за поземлените отношения. Целта е да постигнем равнопоставеност, категорична бе тя. 

Председателят на ПК по земеделие и храни уточни, че има законопроект, който е на обществено обсъждане, по отношение на противоградната защита. Имаше идеи да се имплементира, защото опазването  на имуществото е част от сектора. Темата отново е отворена. Ако имате единно становище, може да се постави на работната група на Министерството на земеделието, храните и горите, каза Десислава Танева във връзка с повдигнатия въпрос.

Коментирана бе и темата по отношение на Програмата за развитие на селските райони. Искам да обърна внимание, че за следващия програмен период средствата са значително намалени. Не е лошо земеделската общност да има становище - как трябва да се отрази тази промяна, уточни Танева. Тя допълни, че борбата на земеделците трябва да бъде как това намаление да не им се отрази. 

Представители на земеделски кооперации обсъдиха и дърводобива. Задължение на операторите е, които вземат отдели и извършват дърводобив, после да си поправят пътищата. Затова трябва да дават дори и гаранция, категорична бе Десислава Танева. 

Вече няма как да приложим френски модел. Историята е била друга, всичко е било на естествен фамилен принцип, каза председателят на ПК по земеделие във връзка с интерпретирана тема. 

Десислава Танева сподели личното й мнение, че реституцията на земеделската земя в този вид и ликвидирането на стопанствата през 1 991 година е грешка или е станала по неправилен начин. 

Всички го отчитат като голям успех. Аз не мога да отчета, че една ликвидация на водещи структури е успех. Смятам, че от тук тръгва генезисът на много от сложните отношения в България и трудностите, които срещаме, допълни тя.