Ученици от Добрич взеха участие в урок на тема „Трафик на хора“, проведен в Окръжен съд

Гимназисти от Добрич присъстваха на урок на тема „Трафик на хора“, организиран от Окръжния съд.

Ученици от Добрич взеха участие в урок на тема „Трафик на хора“, проведен в Окръжен съд

Младежите научиха в какво се изразява престъплението, какви видове трафик съществуват, какъв е профилът на трафиканта и какви са наказанията за извършителите, предвидени в нашето законодателство. Урокът, подготвен от съдебния помощник Венцислава Печанска, беше представен пред ученици от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“.


Трафикът на хора е едно от най-сериозните престъпления срещу личността, обясни лекторът. Трафикът се извършва най-често с цел трудова или сексуална експлоатация, като за жертвите той винаги е съпътстван с насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. В множеството от случаите, трафикантите отнемат личните документи на потърпевшите, като така ги превръщат в незаконно пребиваващи в чужбина и ги поставят в зависимост, посочи Печанска. Тя подчерта, че все по-често трафикантите набират жертвите си през социалните мрежи. 

Пред учениците бяха представени примери от съдебната практика за дела, водени срещу подсъдими за трафик на хора. Обяснено беше, че сам по себе си трафикът генерира и други престъпления. Почти винаги например, той е свързан и с пране на пари, придобити от експлоатацията на жертвите.

Лекторът очерта най-често срещаните рискови ситуации за попадане в трафик и акцентира върху основните правила за предпазване. Посещението на гимназистите в Окръжен съд - Добрич беше организирано в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която Окръжният съд работи за поредна година.