Общинският съвет в Балчик гласува против увеличения бюджет

Сборната рамка на бюджет 2019, предложена от кмета на Балчик, не срещна одобрението на Общинския съвет на днешната сесия. Тя възлиза на 26.490 млн. лв., което е с 5.640 млн. лева или 27% повече от отчетеното през 2018 г. Със 7 гласа „за“, 11 „въздържал се“ и 2-ма „против“ средствата за годината не бяха приети.

Общинският съвет в Балчик гласува против увеличения бюджет

Нереален бюджет в приходната част. Не са взети предвид направените предложения от граждани и съветници за вложения в инфраструктура и улици. С тези аргументи съветникът от ВМРО Атанас Атанасов заяви, че не подкрепя бюджета и направи предложение да се внесе следващия месец нов.

След като финансовата рамка не се прие, част от кметовете по села напуснаха залата демонстративно. Представителите на Сенокос и Храброво поискаха яснота защо не се подкрепя бюджета.

Балчишкият кмет Николай Ангелов обобщи, че при това положение Общината има право да изхарчи до миналогодишната си рамка, която е 20.408 млн. лв., а средствата от държавата ще се използват целево, за каквото са предназначени. По отношение на социалните придобивки – каквито са пенсионерските карти за намаление в градския транспорт, заяви, че те следвало да се запазят. Каза още, че не е готов да отстъпи за средствата за футбола и определи гласуването като политически акт с популистки изказвания да се правят улици и тротоари.

Мелих Хаджиев – председател на строителната комисия, заяви, че ще искат нова рамка, в която да влязат предложените на общественото обсъждане улици за ремонт.

Председателят на Общинския съвет Илиян Станоев обясни защо ГЕРБ не подкрепя рамката. Определи бюджета като нереален, популистичен. Той заяви, че това е един протестен вот и призова общинска администрация за комуникация със съветници и кметове по села, след което да се предложи един реален бюджет, който ще гласуват с „две ръце“.


Източник: Радио "Варна"