Ефективно наказание за мъж, признат за виновен в помагачество за държането на 4 кг кокаин

Мъж от Добрич ще изтърпи ефективно наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, след като Окръжният съд одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение.

Ефективно наказание за мъж, признат за виновен в помагачество за държането на 4 кг кокаин

43-годишният Ж.Ж. се призна за виновен в това, че през август 2007г., в Добрич, в съучастие с друг мъж от същия град, като помагач, умишлено улеснил държането, без надлежно разрешително, на наркотични вещества в голямо количество - 4004.3 грама кокаин, на обща стойност 1001063 лв., с цел разпространение. Деянието му е останало недовършено по независещи от него причини.



В Окръжния съд вече е водено задочно наказателно производство срещу същия подсъдим, по същото обвинение. През 2015г. той е бил признат за виновен и осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 12 000 лева. Постановената задочно присъда е била потвърдена и от двете по-горни инстанции - Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд. Производството е преминало задочно, тъй като въпреки проведено издирване подсъдимият не е бил установен. Задържан е по-късно въз основа на издадена спрямо него Европейска заповед за арест и предаден на българските власти. При вече започнало изтърпяване на наказанието от 10 години лишаване от свобода, осъденият е отправил искане за възобновяване на наказателното производство срещу него с мотива, че не е бил уведомен за образуването му, а разглеждането на делото в негово отсъствие е попречило за разкриване на обективната истина.

Състав на ВКС е намерил, че са налице законовите предпоставки за отмяна на постановените по делото съдебни актове от трите съдебни инстанции и за възобновяване на наказателното производство.

В разпоредително заседание по възобновеното дело страните обявиха, че след внасяне на обвинителния акт са постигнали съгласие за приключване на производството със споразумение. Окръжният съд прецени, че то не противоречи на закона и морала и го одобри. При споразумение на подсъдимия може да се определи наказание под законоустановения минимум, който в случая е 3 години.

От данните по делото става ясно, че през лятото на 2007г., подсъдимият помолил свой познат за услуга срещу заплащане и той се съгласил. Задачата му била да отиде до град Бърно в Чехия, да се настани в предварително нает апартамент и да получи пакет, съдържащ кокаин, който щял да бъде изпратен от Република Коста Рика. Целта била да се получи наркотик, произведен в Централна или Южна Америка, който да бъде внесен на територията на Европейския съюз и след това разпространен за употреба.

Колетът бил изпратен от лице с неизвестна самоличност от Коста Рика за Чехия. Пратката обаче се сторила съмнителна на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с наркотик, който идвал от същата държава. Започнало разследване и с помощта на специални разузнавателни средства били записани множество телефонни разговори между съучастниците, от които ставало ясно, че и двамата мъже знаят, че в пакета има кокаин. В резултат на воденото разследване чешката полиция задържала добричлията, получил пакета. На следващата година той бил осъден от Областния съд в Бърно на 12 години затвор.

С настоящия съдебен акт съучастникът му също вече е осъден окончателно. В съдебната зала той заяви, че е сключил споразумението доброволно, съгласен е с неговите клаузи и е наясно, че то има последиците на влязла в сила присъда.