ОбС няма да решава днес за предсрочно прекратяване на правомощията на Иво Пенчев

Докладната записка за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет на Добрич и за избор на нов председател не бе включена в дневния ред на редовното заседание на местните парламентаристи, което се провежда днес.

ОбС няма да решава днес за предсрочно прекратяване на правомощията на Иво Пенчев

Припомняме, че докладната е на общинските съветници от БСП Мая Димитрова, Боян Саркизов, Светлин Колев, арх. Емилия Добрева, Георги Георгиев и Галин Иванов.

Според мотивите им, посочени в докладната, председателят Иво Пенчев си позволява да манипулира ОбС при вземане на решения, като се възползва от възможността да прави реплики, дуплики, да налага личното си мнение или това на групата чрез многократни и извън правилника изказвания.

”Конкретен повод е поведението му във връзка с инициирането на първата извънредна сесия за вземане на решение за поемане на общински дълг за финансиране довършването на блок „Добрич“. Председателят се опита да осуети насрочването й, след което се включи в списъка с желаещите извънредна сесия”, пишат в докладната съветниците от БСП. Според друг техен мотив по време на гласуването на извънредната сесия Иво Пенчев е проявил безотговорност, като не гласувал въобще, макар че в комисии е направил предложение във връзка с разходването на средствата за инфраструктура около блок „Добрич” и в централна градска част, което предложение вносителят приел.

С цялостното си поведение Иво Пенчев показва липса на критичност, диалогичност и нежелание да изпълнява функциите си като председател, възложени му от ОбС, посочват съветниците от БСП.

По време на дебатите зам.-председателят на ОбС Ивелин Пейчев изрази становище, че докладната записка не трябва да бъде включена в дневния ред, тъй като преждевременно прекратяване на правомощията на председателя може да се поиска при трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията в продължение на три месеца, а тези факти не са на лице.

Според председателя на ПК „Законност, обществен ред и контрол” Зорница Михайлова докладната записка не трябва да бъде включена в дневния ред, тъй като не е гледана на Председателки  съвет и не се касае за неотложно решение, няма извънреден характер. 

Иво Пенчев предложи докладната да се гласува като вот на недоверие и заяви, че ако бъде подкрепена от 21 общински съветници ще си подаде оставката.

Докладната записка не бе включена в дневния ред, тъй като „за” гласуваха 13 общински съветници от 35 присъстващи.