Георги Стратиев: В началото на строителния сезон ще приключи окончателно ремонтът на пътя Добрич – Албена

За предложението на кмета Йордан Йорданов да не е необходима винетка за околовръстния път на Добрич и в кв. „Рилци”, за местата в Добричка област, от където могат да се закупят е-винетки, както и за ремонта на пътя Добрич – Албена, разговаряме с директора на Областно пътно управление Георги Стратиев

Георги Стратиев: В началото на строителния сезон ще приключи окончателно ремонтът на пътя Добрич – Албена

- Г-н Стратиев, кметът на Добрич Йордан Йорданов съобщи, че ще направи предложение до Общинския съвет околовръстното на Добрич и частта на бул. „Добруджа“ от кръговото на „Рилци“ до края на квартала да бъдат изключени от тол системата, т. е. за тях да не е необходима винетка. Как ще коментирате това предложение? Йорданов направи уточнението, че Общината ще поиска да поддържа околовръстния път, но ще бъде поискано и финансиране за цялостна рехабилитация на северната част на дъгата на пътя. Предвижда ли се рехабилитация и на тази част от околовръстния път?

- На 4 януари в Министерския съвет се проведе среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, на която беше обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа. Ако дадена община има желание и иска определен пътен участък да се освободи от винетна такса, то след взето решение на Общинския съвет тя може да подаде искане към държавата, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което да поеме ангажимент за поддържане на този участък от републиканската пътна мрежа.

Републиканската пътна мрежа извън населените места е платена и за нея се дължи пътна такса, с която се поддържа, ремонтира и строят републикански пътища. Освободени от такава такса са околовръстните пътища, които преминават през населените места.

Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима.

- Бихте ли изброили местата в Добричка област, от които гражданите могат да си закупят е-винетки?

- Електронни винетки могат да бъдат купени на място в Областното пътно управление в  Добрич, както и от пощенските клонове, в офисите на мобилния оператор А1, в офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ. Електронна винетка може да се купи още чрез интернет страниците www.bgtoll.bg и vinetki.bg, както и от сайта на мобилния оператор А1, чрез мобилното приложение BGTOLL и от терминалите за самотаксуване. Жителите на Добрич могат да купят е-винетка от петте терминала за самотаксуване, разположени в града – в две бензиностанции Лукойл (на изхода за Варна и на изхода за Балчик), в бензиностанция Ромпетрол на ул. “Димитър Ковачев” 4, в бензиностанция ЕКО на бул. “Добруджа” 24, както и в бензиностанция ШЕЛ на ул. “Хан Тервел” 92 (до жп гарата). В област Добрич са инсталирани още 4 терминала за самотаксуване – в Балчик, в Каварна, на ГКПП - Кардам и на ГКПП - Дуранкулак.

- Ще бъде ли поставено устройство за самотаксуване и на новооткрития ГКПП – Северняк?

- След анализ на трафика през ГКПП – Северняк ще се прецени дали да бъде инсталиран терминал за самотаксуване.

- Какви ремонти на територията на Добричка област предвижда агенция „Пътна инфраструктура” през 2019 година?

- В началото на строителния сезон през 2019 година ще приключат окончателно ремонтните дейности на път ІІ-71 Добрич – Албена. Предвид метеорологичните условия в момента е невъзможно тяхното завършване. Ремонтните дейности обхващат два участъка. На част от първия 5-километров участък от 94-ти до 99-ти км ремонтните дейности са приключили и е положена хоризонталната маркировка. На участъка от км 99+481 до км 100+300 и от км 101+880 до км 105+400, с обща дължина 4,3 км, е извършено технологично фрезоване и ремонт на участъците след фрезоване с неплътна асфалтова смес. Остава за изпълнение полагането на пласт плътен асфалтобетон и машинното попълване на банкетите. Тези дейности не са извършени, поради неподходящи климатични условия. При повишаване на температурите, което ще позволи извършването на асфалтови дейности, ще бъдат извършени локални технологични кърпежи за повишаване на проходимостта на пътя до цялостното завършване на ремонта.

Ремонтните дейности на пътната мрежа започват след края на зимата. Предстои утвърждаване на ремонтната програма.