Потвърдени са пет положителни случая на грип в Добричка област

За периода 21-24 януари в Добрич интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) започна да спада, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Потвърдени са пет положителни случая на грип в Добричка област

В сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 158 заболели, заболяемост 186,78 на 10 0000, при 225 заболели и заболяемост 265,99 за предната седмица.



Запазва се обаче броят на пациентите, потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ в Добрич и в Центъра за спешна медицинска помощ за периода 21-25 януари. Информацията от лечебните заведения в областта за броя на хоспитализираните и прегледаните пациенти по причина ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, е обсъдена на заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ.

От изпратените 10 проби от амбулаторно прегледани пациенти в сентинелно наблюдаваните лечебни заведения за изследване в Националната референтна лаборатория 5 са положителни за грип тип А.  

Както Добрич онлайн писа, на заседанието на щаба е взето решение за удължаване на грипната ваканция с два дни. 

Останалите мерки, разпоредени на 21 януари, обаче остават в сила до края на следващата седмица. Те са:  

- Осигуряване на медицинското обслужване на тежко болните и по домовете.

- Болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения, поради наличие на придружаващи заболявания, да се насочват за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ.

- Преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, плановите консултации на здрави бременни и кърмачета.

- Преустановяване на плановите операции в лечебните заведения.

- Преустановяване на посещенията в стационарите в лечебните заведения.

- Разкриване при необходимост на допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. 

-  Стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения.

- Използване на лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения. 

- Създаване на необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му.

- Да се спазват строго алгоритмите за поведение на общопрактикуващите лекари, лекарите в ДКЦ, МЦ и ЦСМП  при случай, съмнителен за грип, и за поведение в лечебно заведение за болнична помощ.

- По време на грипната епидемия детските заведения продължават да работят с извършване на строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.