Спектакъл, който показва, че не е важно само да ходиш на училище, но и да разбираш наученото, представят в Кукления театър в Добрич

Премиера за 2019 година на кукления театър в Добрич е „Глупавият вълк“ по Елин Пелин

Спектакъл, който показва, че не е важно само да ходиш на училище, но и да разбираш наученото, представят в Кукления театър в Добрич

Спектакълът е предназначен за деца от тригодишна възраст до трети клас.



Мисля, че самият автор Елин Пелин е любопитен за нашата публика. Предполагам, че ще има интерес не само от децата, но и от преподавателите им, каза Петър Петков, директор на ДКТ „Дора Габе“ пред журналисти във връзка с премиерата на „Глупавият вълк“. По думите му Елисавета Качулева, която е била ангажирана със сценография и куклите, се е съобразила с това, което най-много обичат децата, а именно поетичния рисунък. Всичко е много цветно и жизнено, допълни директорът на културната институция.

Драматизацията и режисурата са на Румен Куртев. Справил се е много добре с разчитането на материала. Работата с актьорите е протекла нормално, коментира Петър Петков. Той поясни, че всеки един от тях успява да направи много добър образ.

Когато сме играли в детските градини винаги са ме питали дали няма да представим нещо познато, което се чете на децата. Така се позамислих какво може да направим, сподели Румен Куртев. Консултирал се е с учители и директори на детски заведения какво ново биха искали да подготвят от кукления театър. Едно от изброените заглавия  беше „Глупавият вълк“, уточни Румен Куртев. В началото режисьорът се е замислил какво точно ще научат децата от тази постановка. Той коментира, че целта на постановките е да бъдат образователни за малките зрители.

Когато започнах да правя драматизация на приказката, която ми отне доста време, стигнах до извода, че не е важно само да ходиш на училище и да слушаш, но и да разбереш нещо и да използваш наученото, за да не изпадаш в неприятни за себе си ситуации, а за останалите комични. По този повод се спрях на “Глупавият вълк”, разказа Румен Куртев.

Елисавета Качулева изрази надеждата си да е успяла да подкрепи концепцията на режисьора за поднасянето на приказката, както откъм визуалната страна, така и изискванията на материала като стилистика и настроение. Тя изтъкна факта, че в областта на визуалните изкуства няма какво толкова да се говори, защото всичко се вижда.

Музиката е дело на Стоимен Стоянов. 

Актьорите от кукления театър в Добрич – Мира Демирева, Мила Боянова и Росен Радев, ще представят премиерата на „Глупавият вълк“ на 25 януари от 18 часа в ДКТ „Дора Габе”.

На снимката: Петър Петков, директор на ДКТ „Дора Габе“,  Елисавета Качулева, сценография и кукли, Румен Куртев - драматизация и режисура