Разкриват при необходимост допълнителни кабинети за преглед на болни от грип и ОРЗ

Увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти с ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, и на потърсилите медицинска помощ в Спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и в Центъра за спешна медицинска помощ през последната седмица е отчетено на проведеното днес заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ.

Разкриват при необходимост допълнителни кабинети за преглед на болни от грип и ОРЗ

Както Добрич онлайн по-рано писа, щабът взе решение за обявяване на грипна епидемия и ваканция на територията на цялата област от днес до края на работния ден в петък. 


Обработена е информация от РУО - Добрич за отсъстващите ученици от учебни занятия и е отчетено увеличаване на броя им - в 45% в училищата в областта отсъстват над 20% ученици поради ОРЗ. 

С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията е разпоредено:  

- Осигуряване на медицинското обслужване на тежко болните и по домовете.

- Болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения, поради наличие на придружаващи заболявания, да се насочват за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ.

- Преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, плановите консултации на здрави бременни и кърмачета.

- Преустановяване на плановите операции в лечебните заведения.

- Преустановяване на посещенията в стационарите в лечебните заведения.

- Разкриване при необходимост на допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. 

-  Стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения.

- Използване на лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения. 

- Създаване на необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му.

- Да се спазват строго алгоритмите за поведение на общопрактикуващите лекари, лекарите в ДКЦ, МЦ и ЦСМП  при случай, съмнителен за грип, и за поведение в лечебно заведение за болнична помощ.

- По време на грипната епидемия детските заведения продължават да работят с извършване на строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.   

Снимката е илюстративна