Отпускането на средства за блок „Добрич“ от бюджета ще го превърне в мисия невъзможна за изпълнение

Считам, че предложеният от нас бюджет е съвсем разумен, съвсем изпълним и съвсем реален и едно увеличаване с милион и половина ще го превърне в една мисия невъзможна за изпълнение през 2019 година.

Отпускането на средства за блок „Добрич“ от бюджета ще го превърне в мисия невъзможна за изпълнение

Това заяви пред журналисти финансовият зам.-кмет на Добрич Елка Димова по повод предложението на общинските съветници от ГЕРБ от бюджет 2019 да бъдат осигурени 1 550 000 лева за довършването на блок „Добрич“. 



Елка Димова сподели, че не е могла да повярва, че предложението на ГЕРБ е сериозно, защото това било виц в средите на бюджетарите. Изразът „Вдигай приходите, какво ти пука“ винаги предизвиква бурен смях, защото всички знаят, че това е най-лесното решение, но то не върши работа, обясни тя.

Елка Димова сподели, че при изготвянето на бюджет се спазват правила, които държавата е определила. Това са Указания за подготовка и представяне на бюджетите за периода 2019-2020 година на Министерството на финансите. В раздел „Бюджетна прогноза за местни дейности на общините“ в приходите има само едно изречение: Приходите по общинските бюджети се планират на базата на реалистична оценка и анализ на изпълнението им за няколко предходни години, като се отчитат и съответни промени в нормативната уредба, сподели Димова. По думите й, отчетените приходи през последните четири години – 2015-а, 1016-а, 2017-а и 2018-а, показват колко Общината е била умерена и на база изпълнението не за една година, а за четири. 

Бюджетите, които предлагаме във всяка една година от нашия мандат, очакваните приходи и постъпления от местни данъци и такси винаги плавно нарастват нагоре, посочи финансовият зам.-кмет. И обясни: „Всеки път залагаме по-голяма цифра, която очакваме да съберем и всеки път успяваме. Т. е. планираме бюджетите не консервативно или либерално, а реално“. Елка Димова сподели, че плановете за данъчни приходи за 2016-а са били 6 495 000 лева, за 2017-а – 7 118 000 лева, за 2018-а – 7 140 000 лева, а за 2019-а планът е 7 635 000 лева. Т. е. без да имаме някакви нови приходоизточници или промени в данъчни основи и данъчни ставки продължаваме да залагаме все по-прогресивно увеличаване на събираемостта и постъпленията в бюджета. Радвам се, че успяваме и да ги изпълним тези прогнози, коментира финансистът. 

Елка Димова посочи, че съветниците от ГЕРБ аргументират предложението си с много добрите постъпления през 2018 година. „Да, отчитам, че това беше една пикова година. Но нямаме никакви основания да считаме, че тази пикова година ще се повтаря и занапред“, коментира зам.-кметът. Тя обясни, че през 2018 година е имало някои нововъведения в данъците, особено в данък МПС. Например, за да минеш през годишен технически преглед трябва да си си платил данъка. Така в Общината са постъпили средства от данък МПС не за една, а за пет години назад. Нямаме никакво основание да считаме, че това ще продължи и през следващата година, т. е. очакваме хората да си плащат за една година данъчните задължения след като са преминали технически преглед през тази година, коментира Елка Димова.