Нова социална услуга – „Наблюдавано жилище“, ще разкрие Община Добрич

Наблюдавано жилище“ е новата социална услуга, която ще разкрие Община Добрич, съобщи на пресконференция зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Нова социална услуга – „Наблюдавано жилище“, ще разкрие Община Добрич



Това ще стане възможно по проект „За моето бъдеще“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Проектът е с продължителност две години – от 2 януари 2018-а до 2 януари 2020 година и е на стойност 218 255. 82 лева. По него освен разкриване на „Наблюдавано жилище“ се предвижда и надграждане на друга социална услуга - разширяване на дейността на Дневния център за деца с увреждания и превръщането му в Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и техните семейства.

Основната цел на проекта е да се продължи процесът на деинституционализация на деца в Община град Добрич чрез подобряване на състоянието на социалната инфраструктурата за постигане на основната цел, заложена в националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ – гарантиране на всяко дете на семейна среда и достъп до грижи и услуги според потребностите му.


Предвидено е новосъздаваната услуга „Наблюдавано жилище“ да бъде разположена в апартамент, частна общинска собственост, намиращ се на ул. „Методи Кусевич" 4, ет. 8, ап. 23, в централна част на Добрич, със застроена площ 144,75 кв. м. В него ще бъдат настанени до 6 младежи без увреждания на възраст 18 - 21 години, които напускат Център за настаняване от семеен тип, институция или приемна грижа заради навършване на години или приключване на образованието си и на които предстои самостоятелен живот. Настанявайки ги в наблюдавано жилище ние ще подпомогнем тяхното социално включване, обясни д-р Баева. 

Апартаментът ще бъде ремонтиран, оборудван и обзаведен като средностатистическо жилище.

По проекта ще бъде извършен ремонт на материалната база, включително прилежащо дворно пространство, ще бъде закупено обзавеждане и оборудване за Дневния център за деца с увреждания (ДЦДУ).

Целта е да се разшири дейността му и да се включат дейности от Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) с цел подобряване и превръщането им в дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. 

За да се постигне разширяване на услугите и да се подобри достъпността за хора с увреждания в сградата ще бъде изграден вертикален подемник. Асансьорът ще бъде доставен, монтиран и изпитан от службата за технически надзор. 

 


 

ДЦЦУ ще разшири дейността си с допълнителни дейности за Център за социална рехабилитация и интеграция, като се обзаведат и оборудват зала за Монтесори терапия, зала за игри и стая за почивка и ароматерапия. Ще бъде изградена гардеробна за връхните дрехи и обувки на децата.