Инициират провеждането на нова извънредна сесия за решаване за кредит за блок „Добрич“

Общински съветници от пет политически сили - „Атака“, БСП, Реформаторски блок, АБВ и ДПС, представени в Общинския съвет на Добрич, ще инициират провеждането на ново извънредно заседание във връзка с довършването на блок „Добрич“.
Това заявиха техни представители днес на нарочна пресконференция.

Инициират провеждането на нова извънредна сесия за решаване за кредит за блок „Добрич“

За провеждането на извънредното заседание трябва да бъде направено предложение от минимум 14 общински съветници. 



Представителите на петте политически сили ще внесат предложение сесията да е на 22 февруари. Ще бъдат направени промени в докладната записка по отношение на срока на дълга, тъй като чухме изказвания в зала, че той ще натовари много Общината, макар че общинска администрация заяви многократно, че е направила разчети, съобщи общинският лидер на БСП и съветник Мая Димитрова. Предложението е размерът на кредита да е до 2 милиона, а останалите 500 000 да са за сметка на бюджета. Срокът  за окончателно погасяване на дълга да бъде до 10 години, срок за усвояване - 12 месеца, и гратисният период - 1 година.

Общинският съветник от „Атака“ и председател на финансовата комисия към ОбС Атанас Атанасов заяви, че ако няма решение и на тази сесия петте политически сили са се обединили около варианта да търсят краткосрочно финансиране в тази година, чрез което да се подсигури първоначалният финансов ресурс за довършването на блока. 

Това, което се твърди от нашите колеги от ГЕРБ за довършването на блок „Добрич“ със собствени средства, е нереалистично, каза Атанасов. Той посочи, че 2018 година е пикова – по отношение на преизпълнение на местните данъци и такси и на разпореждане с общински имоти заради една голяма сделка. Но това не означава, че тези средства са свободни за настоящата финансова година, защото имаме да изпълняваме редица мероприятия за 2019-а, каза председателят на финансовата комисия. Като едно от тях посочи изграждане, ремонт и поддръжка на улична мрежа в размер за близо 2.5 милиона лева. Ако минем на варианта за довършване на блок „Добрич“ със собствени средства обричаме всички останали мероприятия – финансиране на детски градини, благоустройствени мерки и други, заяви Атанасов. 

Ако ОбС вземе решение блок „Добрич“ да бъде строен само със средства на Общината, това ще бъде действително за сметка на всички останали дейности – благоустрояване, ремонти на детските градини, каза и Мая Димитрова. Тя призова да се действа максимално бързо, тъй като съгласно чл. 17 а от Закона за общинския бюджет ОбС не може да взема решение за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичане на 39 месеца от неговото избиране. 

Вчера в залата на ОбС написахме един сценарий за филм, който можем да кръстим „Да гласуваш на инат“, каза общинският съветник от АБВ Милко Пенчев. По думите му в две серии - предната сесия и извънредната, съветниците са показали на добричлии имат ли желание и воля да вземат едно решение, което се чака повече от 30 години. „От АБВ сме заявили многократно, че довършването на блок „Добрич“ е жизненоважно за нашия град, тъй като освен задължението, което има Общината към гражданите, които са обезщетени, ние имаме и моралния ангажимент към тях“, заяви Пенчев. И допълни: „Няма да попитам защо 12 години не бяха намерени средства да бъде завършен този блок и честно да ви кажа, се радвам. Защото ако беше довършен не знам дали нямаше да има резултата на плочките на центъра“. 

Осемте съветници от Реформаторски блок ще подкрепят подписката за извънредна сесия, заяви общинският съветник от политическата сила Нивелин Радичков. Той припомни, че кметът на Йордан Йорданов е намерил начин да реши проблема с лошото състояние на хотел „Москва“, имал е намерение с екипа си да реши проблема и на блок „Добрич“. Радичков сподели, че вчера на сесията се е двоумил дали да не прочете клетвата, която са положили съветниците преди три години и половина в името на гражданите. И да призове колегите си да помислят за какво са я дали клетва, дали им е чиста съвестта, какво са направили в рамките на тези три години и половина. 

„Изборите наближават, листите се пълнят и има хора, които много си мислят за местенцата, които искат да си запазят. За мен половиният ОбС няма да бъде в същия състав“, сподели Нивелин Радичков. Той изрази мнението си, че много от колегите му вчера са се колебали как да гласуват и че партийната дисциплина е наложила те да вземат друго решение.