Собствениците на жилища в блок "Добрич" най-вероятно ще осъдят Общината, защото са в правото си

Общинският съветник и председател на Постоянната комисия по управление на общинската собственост, следприватизационен и следконцесионен контрол при Общински съвет - Добрич Герман Германов пред Добрич онлайн

Собствениците на жилища в блок "Добрич" най-вероятно ще осъдят Общината, защото са в правото си

- Г-н Германов, след като днес ОбС не взе решение да поеме дългосрочен дълг за завършването на блок „Добрич“, Вие коментирахте: искаме да завършим блок „Добрич“, но нямаме желание за това. Защо се получиха така нещата?



- Защото това реално са фактите. След редица консултации, срещи с хората, които от над 35 години чакат да получат обезщетение, след дълга кореспонденция с Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството станаха ясни няколко неща. Че за този блок, който стои като цирей на центъра на града, общинският бюджет, който е достатъчно натоварен с други проекти и други задачи, няма как да отдели финансов ресурс на един път, за да го довърши. Стана ясно, че има и други форми, и това изрично е посочено в писмо от МРРБ. Те дори препоръчват Общината и ОбС да помислят върху публично-частно партньорство предвид факта, че освен жилищата, които са предвидени за обезщетение, Общината също разполага със собственост в блока, и то не малка. И е напълно възможно една част от средствата да бъдат осигурени от кредит и по друг начин, а с останалата част, която дължим на евентуалният изпълнител, той да бъде обезщетен със собственост. Предвид факта, че Общината и в момента изпълнява достатъчно големи проекти, за които също е необходимо да осигурява ресурс, той е необходим и за дейности, свързани с културата, образованието, общата инфраструктура, не би било разумно всички средства, които отделим, да отидат единствено и само за завършване на блок „Добрич“. Още повече, че Общината няма този голям излишък, голям ресурс, за да осигури всички необходими средства.   

Предложи се просто да бъде направена първата крачка, ОбС да вземе решение за изтегляне на един дългосрочен заем. Бяха направени всички искания и изчисления от колеги общински съветници от комисии, с които ясно и категорично да се покаже, че, първо, по никакъв начин не застрашаваме общинския бюджет и не доближаваме дори границата от 15 процента задлъжнялост. Второ, беше доказано, че ако Общината довърши блока ще разполага с достатъчно собственост да се разплати с евентуален изпълнител и да й остане допълнително готова, изградена собственост в центъра на града. Още повече, че тази собственост е и жилищна, и търговска. Така че Общината би могла да маневрира в самата процедура и да прецени с кои обекти да се разплати с изпълнителя и кои да си остави и да се разпорежда с тях. 

- Очаквахте ли решението да не бъде прието, въпреки, че бе гласувано, макар и не с мнозинство, на заседанията на две постоянни комисии? Как ще коментирате факта, че председателят на ОбС Иво Пенчев на тези комисии е направил предложение, което не подкрепи по време на сесията?

- Честно казано, въобще не ме изненада. Напротив. Не таях почти никакви надежди, че това решение ще мине. Това беше ясно още в началото на разговорите по темата. Видя се още тогава, че има колеги, за които следващите местни избори са твърде близо, че вече са в предизборна кампания и е хубаво от всяко нещо да се извличат политически дивиденти. Явно надделя мнението, че 11 месеца преди изборите е по-добре да не правим нищо само и само да не би някой друг да извлече някаква полза от това. В случая говорим за някаква илюзорна политическа полза. А неправенето на нищо едва ли е най-добрият вариант да правиш политическа кампания. Защото това за мен беше част от политическа кампания.

- Т. е. според Вас предизборната кампания в Добрич вече започна?

- Така се оказва. Защото и на предната сесия чухме изказвания, че изборите са съвсем скоро и няма смисъл да вземаме такива решения. Аз бих казал – тогава по-добре да се разпуснат ОбС и неговите комисии, защото явно няма смисъл през следващите 11 месеца да се мъчим нещо да направим. Да стоим и да чакаме следващите избори. 

- Бихте ли обяснили за читателите ни защо гласовете на 20-те общински съветници, които гласуваха „за“, не бяха достатъчни да се вземе решение за поемане на дългосрочен дълг? Де факто не достигна един глас, за да бъде взето решението.

- В Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и съответно Правилника за работата и дейността на ОбС ясно са посочени кои решения с какво мнозинство се вземат. За достатъчно важните решения, сред които теглене на кредит, дългосрочни заеми и други, които могат да затормозят работата на Общината, законодателят е решил, че се вземат с болшинство от повече от половината от общия брой на съветниците. За това в нашия случай това решение трябваше да се вземе с болшинство от минимум 21 общински съветници при положение, че ОбС е от 41. Но както видяхте, в хода на гласуването точно един глас не достигна да бъде взето това решение. 

Мога да кажа, че съжалявам и се извинявам от името на всички  общински съветници, независимо кой, как и по какви причини е гласувал, на хората от блок „Добрич“, които 35 години чакат и за които това решение едва ли е най-доброто, което ОбС може да вземе.

- Собствениците на жилища в блок „Добрич“ казаха пред журналисти, че ще съдят Общината, че ще заведат дело и в Страсбург. Прави ли са те, според Вас? 

- Те са си абсолютно в правото си. Дори се учудвам и се възхищавам на търпението им, че досега са чакали. Явно е, че с отделяне на по 100 000-200 000 лева на година доникъде няма да стигнем. Това е видно и от състоянието на блока, който стои на груб строеж  толкова години. Те ще заведат дела след като са решили. И най-вероятно ще осъдят Общината, защото са напълно в правото си. Но кой ще плаща тези обезщетения? 

- Те всъщност няма да осъдят ОбС.

- Да, защото тук се взема едно решение, което може да се скрие зад общата рамка на общата безотговорност. ОбС не носи персонална отговорност за решенията си и всеки от колегите може да каже: Той е колективен орган, ние не носим отговорност. Но в крайна сметка когато Общината бъде осъдена да заплати обезщетение това ще легне пак на гърба на ОбС, т. е. на всички граждани на Добрич. Така както преди няколко години ни бе наложена огромната финансова корекция от над 4 милиона лева заради не добре направени поръчки във връзка с изграждане на регионалното депо. За да не спре работата на Общината също се наложи да теглим кредит. Тогава нямаше никакви дебати и в рамките на 3 минути ОбС взе решение, за да могат да се погасяват тези задължения. Сега някои от колегите много се загрижиха дали този кредит няма да натежи на Общината и на нейния бюджет. 

Пак казвам и се извинявам на хората, но не само на тези, които чакат своето обезщетение, но и на всички, които постоянно им се налага да минават покрай строителна площадка в центъра на Добрич. Което предполага, че целият този район нито може да бъде облагороден, нито могат да се направят нормални улици. А това всъщност е един от основните достъпи до центъра на Добрич. Но явно решението е проблемът да бъде отложен за следващите 3, 30 или един дявол знае колко години.  

Очаквайте интервю с председателя на ОбС Иво Пенчев, както и мненията и на други общински съветници