Бюджетът на Община Добричка за 2019 г. е с близо 4 млн. лв по-голям от миналогодишния

Публичното обсъждане на проекта на бюджет за 2019 година на Община Добричка се проведе днес с кметове, кметски наместници, общински съветници.

Бюджетът на Община Добричка за 2019 г. е с близо 4 млн. лв по-голям от миналогодишния



Бюджет 2019 бе представен от кмета инж. Тошко Петков и Зам.кмет  „Финансово-стопански дейности" Дико Иванов.

Той възлиза на 23 206 695 лева, което е с 3 833 477 повече от първоначалния бюджет за миналата 2018 година. Приходите за делегирани от държавата дейности са 11 219 446 лв., приходите  за местни дейности са в размер на 10 164 649 лв. и целева субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 822 600 лв.

Предложения проект на бюджет за 2019г. е в размер на 23 206 695лв., с включен преходен остатък от 4 405 478 лв. общо за местни и държавни дейности, в т.ч. със средствата за обекти по договори от 2018г., в размер на 1 556 884лв.

Предвижда се да се създаде мобилна строителна група от двама майстори, които да поемат някои от леките текущи ремонти в селата от община Добричка. Ремонтните дейности, които ще извършва групата са от вида на освежаване на спални помещения, занимални и коридори в детски градина, измазване, шпакловане и други. В бюджета за 2019 година са предвидени разходи за заплати, осигуровки на майсторите, както и за закупуване на материали. На мобилната група ще бъде осигурен автомобил, с който да се придвижва между селата.


8 112 880 лв. са предвидени във функция „Образование”. Средствата са завишени за увеличение на заплатите на педагогическия персонал с 20 на сто, увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с 10 на сто и свързания с това ръст на осигурителните вноски от работодателя. Увеличени са и средствата за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи и учениците от І-ІV клас. 

Във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” са заложени 1 368 864 лв. За разчетените 50 места в „Дом за пълнолетни лица с деменция”,  се предоставят средства  по стандарт в размер 10 356 лв., за персонал и издръжка. Със собствени приходи се финансира изцяло издръжката на дейност „Домашен социален патронаж” обслужващ 500 потребители. 

Във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” са заложени 2 205 913 лв. Разходите в тази функция се финансират изцяло от общински приходи и обхващат следните дейности: ”Осветление на улици и площади”, „Изграждане,ремонт и поддържане на уличната мрежа”, ”Други дейности по БКС”, ”Озеленяване”, ”Други дейности по опазване на околната среда” и дейност „Чистота”.


На обсъждането постъпиха предложения и въпроси от общинските съветници и кметове и кметски наместници на селата от община Добричка.

Предложението на общинския съветник Димитър Чернев бе средствата в селата да се разпределя според броя на жителите или според  това с какво самите села допринасят за бюджета. Той предложи също да бъдат закупени 4 нови автомобила за социалния патронаж, с поне 3 години гаранция, за да не се налага на 3-4 години те да бъдат подменяни. От името на пенсионерския клуб в с. Дончево той помоли да бъдат предвидени средства за разширяването на клуба, тъй като към този момент той е тесен и неудобен.

Кметът на село Одърци Митко Стоянов предложи вместо да бъдат шосировани улиците 4-та и 5-та в населеното място, да се шосирова улица 5-та, а с останалата част от средствата да се ремонтира улица 8-ма, която по негови думи е в окаяно състояние.

Общинският съветник д-р Ердинч Хаджиев поиска конкретна информация за това как се разпределят средствата в перо „Здравеопазване” в бюджета. Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков посочи, че това са средства, изцяло предвидени по договорите на Министерството на финансите и по Закона за държавния бюджет не могат да се разходват за нищо друго, освен за дейности, свързани със здравеопазването.

Кметът на с. Одърци предложи в проектобюджетът да се включат представителни средства за кметовете и кметските наместници, с които да посрещат делегации. Зам.-кметът Дико Иванов посочи, че по закон такива средства се отпускат само на кмета на общината  и председателя на ОбС. Представителните разходи са в размер на 2 % от предвидените средства на общинска администрация.

Общинският съветник Петко Игнатов предложи в бюджета да бъдат заделени средства за цялостна подмяна на осветителни тела в селата на територията на община Добричка.