Археолози с уникални находки край село Могилец

Уникални археологически находки са открити в землището на омуртагското село Могилец, съобщи БГНЕС. Намерени са 100 броя предмети в пет гробни съоръжения.

Археолози с уникални находки край село Могилец

Землището на село Могилец е най-проучвано от археолозите в региона на Търговище. Там има много могили, в близост е открита римска селска вила.


Мястото е едно от малкото, които не са обект на съвременна иманярска намеса. Преди да започнат разкопките е направено геомагнитно проучване, което потвърждава очакванията, че могилата е създадена в римско време.

 

Открихме изключителни находки, почти 100 броя в пет гробни съоръжения, разказа археологът Стефан Иванов. Четирите от тях били групирани и в непосредствена близост един до друг. Труповете, с изключение на детския, са били изгаряни, след което са затрупани с огромен насип.

 

Самата могила е висока почти 6 метра. Начинът на погребване потвърждава, че покойниците са траки. Със сигурност може да се твърди, че там е последният дом и на обитателите на римската вила, разказва още Иванов.

 

Според намерените предмети можем да кажем, че там са погребани една жена, мъж и дете. В останалите два гроба е трудно да определим пола заради трупоизгарянето и липсата на предмети, които да ни водят към обозначаване, обясни още специалистът.

 

Находките имат нужда от реставрация и след това ще бъдат показани.