Добричлия е втори по продажби в САЩ от практика, насочена към директния маркетинг

Георги Георгиев от град Добрич е на 20 години, студент в Университета за национално и световно стопанство със специалност Икономика и бизнес, където е втори курс. В родния град той завършва във ФСГ „Васил Левски“.

Добричлия е втори по продажби в САЩ от практика, насочена към директния маркетинг

Добричлията решава да приеме приятното предизвикателство и да се включи в стаж, който се провежда в САЩ и е насочен към директния маркетинг. Успешното му представяне го нарежда на второ място за България по продажби и на пето за Европа. Стойността на реализираната му търговия е 35 000 $. Освен това Георги е представлявал страната ни в Европейския парламент в Страсбург. 



За практиката и преживяванията му, за чувството да говориш пред публика в Европейския парламент, ще ни сподели Георги Георгиев.

Разкажи малко повече за практиката в САЩ – как реши да се включиш и какво представляваше. 

Стажът е на Southwestern Advantage, научих за него от социалните мрежи. Видях публикувана анкета във фейсбук. Интересното беше, че винаги съм имал желание да отида в щатите, но исках нещо по-различно от офертите, които предлагат стандартните work and travel агенции. Попълних анкета и моят мениджър Стоян Иванов ме извика на интервю. Тогава ми обясни, че лятната програма е насочена основно към директния маркетинг и продажби или по-точно – търговия от врата на врата. Това ми стигаше да разбера, че искам да опитам. Беше нещо абсолютно ново и различно от това, което съм правил досега. Следващата стъпка беше да премина през селекционен процес и след като ме одобриха започнах да се подготвям.


Лятото на 2018 беше първата ми година по програмата. Работих в щата Орегон и по-точно Кайзер. Продавах различни образователни материали - за бебета до студенти. Продуктите и цените им бяха определени от компанията. Средно обикалях по 60-70 къщи на ден, от които 35-40 имаха деца и средно 2-3 купуваха. Споделях на клиентите, че съм от България. Те се чудиха къде се намира тази страна, след което аз им показвах. Обичах да им разказвам, че кисело мляко е българско и тази бактерия съществува само в нашата страна.


В началото до къщите се придвижвах с колело, но после започнах с мотор. Нямах трудности докато свикна, бях подготвен добре. 

Чрез търговията на образователни материали станах втори от българската група с оборот на продажбите 35 000 $. Това ме нареди и пети за Европа. Тайната на успеха е да работиш здраво, да учиш много и да слушаш менторите си. Southwestern е компания със 150-годишна история зад гърба си. Реално не ми се наложи да откривам топлата вода. Всичко, което е нужно ми беше дадено. Тук искам да благодаря за търпението и усилията на менторите ми Стоян Иванов и Васил Чакърдъков. От мен се изискваше само да работя здраво и да прилагам това, което те ми казват. 


Представлявал си България в Европейския парламент в Страсбург през 2015 година, разкажи малко повече за това преживяване.

Отидохме с група ученици от ФСГ „Васил Левски“. Всички държави-членки на ЕС имаха представители от определено училище. 


Доста силно преживяване. Беше първият път, в който говорих пред публика и задачата ми беше да представя България. Разделихме на групи с цел обмен на идеи как да се решат част от проблемите, пред които беше, и още е, изправен Европейският съюз. Например - проблемите с бежанците, правата на жените и огромната консумация на месо. Всъщност българската група от ФСГ „Васил Левски“ се представи доста силно. Активно участвахме по всеки проблем, взимахме страна и изразявахме мнение. 


Хобитата ти са баскетбол и трейдинг – две различни сфери.

Баскетболът си е  доста старо хоби за мен. Започнах да тренирам при Венета Великова още в 6-и клас и така до 12-и. До ден днешен, когато имам време или като се прибера в Добрич, се събираме да поиграем малко и да разпуснем. Трейдингът - това е по-скорошно занимание, с което започнах в 11 клас или по-точно пазар на валути, понеже търсих начин да изкарвам пари. Когато бях първи курс от Форекс се насочих към пазара на криптовалути, за който разбрах от приятел и се оказа доста печелившо занимание. Ако трябва да съм честен изисква много време и енергия, а в момента съм ги насочил към изграждане на кариера със Southwestern – компанията, чрез която отидох на практика в САЩ. 

Къде искаш да живееш и да се развиваш? Би ли се върнал в Добрич, а мислил ли си за живот извън България?  

Засега плановете ми са да остана в София и да се развивам там. Не съм мислил дали ще се върна в Добрич, но защо не? Извън България не съм мислил да живея. Аз съм на мнение, че човек, който търси успех, може да го постигне навсякъде и мястото не е определящо.

Към какво се стремиш в професионален план, какво искаш да работиш след завършването ти на университет?

В професионален план целите ми са да придобия уменията, които са нужни, за да започна собствен бизнес. Точно поради тази причина това лято ще отида за втора година на практика със Southwestern. Това, което научих за едно лято беше изключително полезно и съм готов да уча още, за да успея да стартирам нещо свое.


И за финал – за какво мечтаеш?  

Мечтая един ден да управлявам международен бизнес и да имам едно прекрасно семейство. :)