Отличното представяне на „Алексия” води до създаването на нова категория в държавното първенство „Гимнастрада”

Българската федерация по художествена гимнастика /БФХГ/ създава нова категория в държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада”. Причината е отличното представяне на спортен клуб „Алексия” от Добрич в две поредни години на състезанието.

Отличното представяне на „Алексия” води до създаването на нова категория в държавното първенство „Гимнастрада”

Създаването на новата категория е решено на последното заседание на БФХГ, след него днес ми се обади, за да ме информира, Мариета Дукова от ръководството на федерацията, съобщи за Добрич онлайн ръководителят и треньор на СК „Алексия” Севдалина Мавродиева-Нейкова. Тя разказа, че на заседанието се е разисквало участието на „Алексия” в „Гимнастрада” от името на друг добрички клуб. „Явявахме се от негово име, тъй като сме спортен танцов клуб, а до държавното първенство по масов спорт се допускат само клубове по художествена гимнастика”, обясни Мавродиева.



БФХГ е взела решение СК „Алексия” вече да участва от свое име.


„Г-жа Дукова сподели, че от две години, след нашето първо участие на „Гимнастрада”, ясно се вижда приносът ни в масовия спорт – сподели треньорът на „Алексия”. - Нашето участие е допринесло "да се качи летвата", да се работи повече в аспект на хореографии с тема, сюжет и декори, както и на по-високо ниво на трудност на акробатичните елементи”.

Така ръководството на БФХГ е взело решение в новата категория да се допуснат изисканите от Севдалина Мавродиева-Нейкова салта, трудни поддръжки /над ръст и половина/ и декор.

Освен това треньорът на „Алексия” е поканена за координатор за България на новата дисциплина.

„Г-жа Дукова нескрито изяви удовлетворението на федерацията, че ще работи с такъв новаторски отбор. Аз й благодарих за прекрасните условия, правила и организация, с които благоприятстват развитието ни като спортен клуб и подобни на нас в страната”, допълни Севдалина Мавродиева.


До момента спортен клуб „Алексия” от Добрич при двете си участия в държавното първенство по масов спорт има едно първо място отборно - от „Гимнастрада” - зона „Север”, в Русе и шест първи отборни класирания - за 2016 и 2017 година.

За първи път пред Добрич онлайн треньорът на добричкия клуб разкри, че след участието на международния турнир по художествена гимнастика за приз „Илияна Раева” „Алексия” е получила покана от БФХГ да е един от отборите, които да представят България на световната „Гимнастрада” тази година в Австрия. Отказахме заради липсата на финансови възможности, а и времето за подготовка е твърде кратко, обясни Мавродиева.Тя сподели, че новата категория, която ще бъде създадена в българското държавно първенство по масов спорт, много се доближава до това, което най-добрите представят на световната „Гимнастрада”.


Чувствам се изключително поласкана, че БФХГ изобщо се е занимавала с нашия казус и е решила да допусне СК „Алексия” да се състезава от свое име, както и че създава нова категория заради моите изисквания, сподели треньорът на клуба. Севдалина Мавродиева посочи, че ползата от участието на добричкия клуб в „Гимнастрада” е двустранно - развива се и чисто гимнастическата подготовка на децата от „Алексия”.