Повече бракове през 2018-а, младоженци от Филипините, Бразилия и Израел казаха "да" в Добрич

Румена Маринова – директор на общинско предприятие „Обреден дом“, пред Добрич онлайн

Повече бракове през 2018-а, младоженци от Филипините, Бразилия и Израел казаха "да" в Добрич

- Първо – Честито! на новия директор на Обредния дом в Добрич. Бихте ли се представили за читателите ни?



- Казвам се Румена Маринова. В предприятието съм от 2011 година, работих като главен счетоводител до ноември на 2016-а. От тогава изпълнявах временно длъжността директор до провеждането на конкурс и заемането на длъжността за постоянно от 21 декември. След решението на кмета на Община град Добрич съм назначена за директор официално. 

- Осем бяхте кандидатите за поста директор, имаше голяма конкуренция. Според Вас, защо точно Вие спечелихте конкурса?

- Смятам, че високият професионален опит, който имам, се доказа. От друга страна е познаването на материята, която в нашия сектор е изключително специфична. Резултатите от теста също показаха опита ми. Конкурсът бе проведен на три етапа – по документи, тест и събеседване. Преди това бяха обявени два конкурса, в тях имаше защита на концепция. И на двата се явявах, бях пак с най-високия резултат. Там не се случиха нещата, не успяхме да достигнем до минималния изискуем брой точки. 

- Предвиждате ли новости, иновации, които да подобрят работата на общинското предприятие?

- Предприятието има два направления – траурна дейност и радостни обреди. Има много нови неща да се правят и ще ги направя. На този етап имам много сериозна подкрепа от общинското ръководство. Някои от нещата е наложително да се случват. Знаете, ежегодно се купуват парцели в гробищния парк, тяхното благоустрояване е приоритет. Предвиждаме малък ремонт в залата за бракосъчетания на втория етаж с обновяване и на интериора. 

- Какво сочат данните за миналата година – по отношение на сватбите, на сключените бракове?

- Определяме 2018-а като една година на дълготрайните бракове заради наличието на осмица. Осем по принцип се счита за символ на безкрайността и създава в младите хора усещането и представата за дълготраен брак. Рекорден брой бракове имахме на 18.08.2018 година. Като цяло 509 двойки си казаха „да“ в нашия Обреден дом, както в залите, така и извън тях. 177 са сватбите, 332 са ритуалите разписване. В сравнение с 2017 година, когато браковете са 495, имаме малко нарастване. Извън залите на Обредния дом са 58 – с 10 повече от миналата година. Най-много са били в алея „Романтика“, „Резиденцията“ и в Кранево. През последните 13 години браковете с чужденци са били под 30. През 2018-а са 44 от 20 различни държави. Най-много са младоженките от Украйна и Русия, а най-много младоженци от Турция. По-екзотични младоженци са от Филипините, от Бразилия и Израел. Към момента за 2019 година имаме записани 35 брака за летния сезон. 

Призовавам младоженците да посетят службата, която се занимава с радостните обреди, за подборна информация относно документите, които са необходими за сключване на един граждански брак. Приемаме запитвания и по телефон, по имейл. 

- Преди време бяхте споделили, че има интерес към сключване на граждански брак в АЕМО „Старият Добрич“. Случи ли се този брак? Бихте ли посочили и други по-интересни места, където младоженци си казаха „да“ през миналата година?

- През 2018 година имахме един ритуал в „Старият Добрич“. Стана много хубав, беше в прохладното лято, сред чемширите, артефактите. Украсата беше от лавандула, беше красиво, ухаеше много приятно. С лавандула беше посипано и на официалната маса, на която беше самото подписване, атрибутите бяха с лавандулова украса. Имаше желание от младоженци за сключат граждански брак в Центъра за защита на природата и животните, но след известно време го отложиха и не се случи. 

- Каква е дейността на общинското предприятие в направление траурни обреди, какви услуги на гражданите предлагате?

- В направление траурни обреди общинското предприятие се занимава с цялостната поддръжка и управлението на Гробищния парк – с регистрите за гробни места, събиране на таксите за гробоползванеи, извършване на всякакъв вид услуги, свързани с траурни обреди, изкопаване на гробни места. Предлагаме и абонаментно поддържане. Така че гражданите, които нямат възможност да се грижат за гробните места на своите близки, могат да се възползват от тази услуга – както еднократно, така и помесечно и целогодишно. Имаме подадени вече доста заявления за такива услуги. Граждани, които живеят в чужбина, се възползват от нея и когато през лятото се приберат в Добрич намират гробните места в прилежен вид. Ние организираме и погребения. През декември реновирахме възпоменателните зали, голямата още не е готова и ремонтът продължава. Сменихме дограмата изцяло, тя не беше подменяна повече от 40 години, предстоят довършителни работи. Имам идея интериорът също да бъде малко обновен.

- Да очакваме ли повишение, промяна в цените на услугите, които предлагате – както за сватби, така и за погребения?

- На този етап не предвиждам да има увеличаване на цените. Всички цени на услугите, предлагани от предприятието, са приети от Общинския съвет в Наредбата за определяне на таксите и цените на Общината. Тя е публикувана в сайта на Общината в частта Услуги на предприятие Обреден дом. Всеки може да се запознае с тях. Стоките, които предлагаме – както за траурните обреди, така и за възпоменателните церемонии, говоря за частта храна, приготвяне, подавки, както и за ковчези и всички траурни атрибути, са на доставни цени съобразно проведени процедури по Закона за обществените поръчки и са достъпни. Т. е. няма надценки върху тях. 

- На свое засеание ОбС гласува 2 500 лева за финансово подпомагане на хора, гробовете на чиито близки бяха засегнати при вандалската проява на 6 септември в мюсюлманската част на Гробищния парк, както и 2 500 лева за други подобни случаи през 2018 година. Колко са подадените заявления, на каква стойност са? 

- За вандалските прояви на 6 септември имаме подадени две заявления в края на декември, по документите още се работи. За вторите отпуснати средства нямаме подадени заявления, както и към настоящия момент аз нямам информация дали е регистрирано от органите на реда подобно събитие.