Отново броят домашните прасета в добрички общини заради случая на Африканска чума в Силистра

Още един промишлен свиневъден обект има в област Добрич, където се отглеждат 1300 прасета, съобщават от Областна администрация - Добрич.

Отново броят домашните прасета в добрички общини заради случая на Африканска чума в Силистра

На основание заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев за обявен нов случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Силистра, областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия, на което присъстваха всички представители на институции и общини на територията на област Добрич. Заместник областният управител Живко Желязков откри заседанието и предостави по първа точка от дневния ред думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и ръководител на ОДБХ Добрич, д-р Борислав Каменов, който запозна присъстващите с актуалното състояние по разпространение на заболяването АЧС. Той сподели, че досега има регистрирани 5 огнища на заболяването в Североизточна България, като основните носители на заразната болест са дивите прасета. Д-р Каменов коментира, че добрата работа на институциите и предприемането мерки, както и сериозното отношение на бизнеса дават резултат, защото от изпратените от областта до момента 480 проби, след регистрирания случай на заболяването при диви прасета в местността „Зеленка“, всички резултати са отрицателни. За пореден път д-р Каменов акцентира върху мерките, които трябва да спазват ловците, като добави, че резултатите от изпратени проби могат да се видят на сайта на БАБХ на третия ден след тяхното изпращане в лаборатория в София.


Тъй като след поредния регистриран случай на АЧС на територията на област Силистра отново има населени места в област Добрич, които попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони на територията на общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка, Областна епизоотична комисия реши да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове.

Д-р Каменов информира, че освен досега съществуващите стопански обекти, има нов промишлен обект – разградска фирма отглежда 1300 прасета в свинекомплекса в каварненското село Септемврийци. По думите му, бизнесът стриктно спазва мерките за биосигурност в обектите. В Румъния по последни данни, споделени от ветеринарните власти на северната ни съседка, в периода от 26-30.12.2018 г. са възникнали 32 нови огнища на заболяването, каза още директорът на ОДБХ и добави, че се наблюдавало и възобновяване на стари такива на територията на окръзите Тулча и Констанца.

След изчерпване на дневния ред заместник областният управител Ж. Желязков закри заседанието.