За 1 300 000 лева обновиха Ветеринарната гимназия в Добрич (+ СНИМКИ)

Официално откриване на напълно обновената професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ в Добрич се състоя днес. Едновременно с това учебното заведение отбеляза 45-годишнината от създаването си и Деня на ветеринарния лекар.

За 1 300 000 лева обновиха Ветеринарната гимназия в Добрич (+ СНИМКИ)



Празникът запозна с водосвет, отслужен от отец Стоян Димов. Той сподели, че е завършил за ветеринарен техник през 1964 година и 25 години от трудовия му стаж са били свързани със специалността му. 


Сред гостите бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, зам.-кметовете д-р Емилия Баева и Елка Димова, Любомир Тодоров – началник отдел „Средно образование“ в Регионално управление по образование, Кольо Колев – директор на Общинска банка, председател на Обществения съвет и бивш възпитаник на Ветеринарната гимназия, директорът на областна дирекция „Земеделие“ инж. Десислава Йорданова, директори на училища в Добрич, екипът, работил по проекта, с ръководител инж. Мария Качанова и др.


Сградата е оборудвана напълно по съвременните технологии за обучение както по професионална подготовка, така и общообразователна, каза директорът на гимназията д-р Светла Тодорова. „Надявам се, че всички млади хора, които са избрали тази професия, ще бъдат едни качествени специалисти, защото това, което направихме по проекта, е това, което изисква бизнесът от нас“, допълни тя.


Вече можем да се похвалим, че имаме едно обновено училище, което ще топли и ще радва учителите и най-вече децата, ще им даде онзи искан старт за бъдещето, каза в приветствието си кметът Йордан Йорданов. Той посочи, че по-голяма част от проекта е невидим за обществото и благодари за изключителния труд и упоритостта на екипа. Йорданов сподели, че това е началото на обновяването на образователната инфраструктура, което ще продължи и в други училища в Добрич. 


„Тази годишнина е доказателство за постоянство, зрялост и мъдрост“, каза инж. Тошко Петков. Той посочи, че сред учениците на Ветеринарната гимназия има младежи и от община Добричка, на които от сърце пожела здраве, успешно да завършване и добра реализация. 


Ветеринарната гимназия е обновена по проект „Реконструкция и модернизация на ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ град Добрич“ по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година, съобщи ръководителят му инж. Мария Качанова. Стойността е 1 300 000 лева, от които 1 105 000 лева е европейско финансиране и 195 000 лева – национално съфинарсиране. 


По проекта са изпълнени енергоспестяващи мерки – поставена е топлоизолация на външните стени на двете сгради – учебна и физкултурен салон, и на подпокривните пространства. Подменена е дограмата на физкултурния салон, монтиран е нов водогреен котел, изграден е нов топлопровод за захранване на учебната сграда. В двете сгради са направени нови отоплителни инсталации. В учебната е монтирана соларна инсталация за топла вода. Изпълнени са и технически мерки - ремонтирани са класните стаи, лабораториите, библиотека, тоалетни, съблекални. Подменени са изцяло покривните конструкции на двете сгради , водопроводните инсталации, хоризонталната канализация, осветителна, звънчева, електрическите инсталации на учебната сграда, физкултурния салон и котелното помещение. Монтирана е пожаро-известителна система. 


За осигуряване сигурността на гимназията е изградена нова допълнителна инсталация за видеонаблюдение. За физкултурния салон е направена рампа за хора в неравностойно положение, такава съществува към учебната сграда, по нея са предприети съпътстващи мерки. Извършена е подмяна на осветителните тела за парковото осветление в двора. Изпълнена е рехабилитация на съществуващите настилки около сградите. В изпълнение на проекта е предоставено обзавеждане и оборудване за  кабинетите по общообразователна и професионална подготовка, лабораториите, заседателна зала, библиотека, коридори и фоайета, зони за отдих за учители и ученици. Доставено е ветеринарно-медицинско оборудване, както и спортно за физкултурния салон и фитнес залата. 


С изпълнението на мерките са постигнати целите на проекта: подобряване качеството на образователната среда, повишаване на привлекателността на професионалното образование, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане, намаляване процента на преждевременно напусналите ученици и др.