Съставяли са акт на Дядо Коледа в Добрич за превишена скорост, когато е бързал да раздава играчки

Дядо Коледа подрани и посети офиса на Добрич Онлайн. Не защото искаме да получим по-рано своите подаръци, а защото имахме желание да си поговорим с него и най-вече да сме горди, че го познаваме. Той бе така добър и отговори на всички въпроси, свързани с изпълняваната от него длъжност. Та, каква мечтана професия има той! Късметлия е, че работи само един ден годишно.

Съставяли са акт на Дядо Коледа в Добрич за превишена скорост, когато е бързал да раздава играчки

На колко години е Дядо Коледа?
На колкото се чувства. Вечно млад си, когато работиш с млади хора и обикаляш по детски градини. Иначе съм роден някъде преди около 400 години, хаха. 



От колко годишен изпълняваш мисията на добрия белобрад старец?
Помня дядо ми Свети Никола, който въведе тази традиция да се раздават подаръци на децата, а аз много я харесах. Като негов внук и наследник реших да продължа тази традиция. За мен най-голямото удоволствие е да раздавам подаръци. А най-хубавото е, че работя само един ден в годината. 

А като малък знаеше ли, че ще станеш Дядо Коледа и имаше ли брада?
За първи път се облякох като Дядо Коледа през 1978 година, бях осми клас. Нямах червен костюм. Облякох една шофьорска  шуба на баща ми. Сложих червена шапка, която майка ми направи, а брадата бе от памук. Но.. по това време не беше Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Той пристигаше за Нова Година, а Коледа почти не се празнуваше. 

Колко подаръци е раздал Дядо Коледа за всички тези години?
За 15 години съм раздал толкова подаръци, колкото Кауфланд за две. Не мога да стигна капацитета на тази голяма верига, но се надявам да го направя един ден. 

А къде ги произвеждаш и за колко време?
Да са живи и здрави джуджетата! Аз докато си стоя на Малдивите, те работят. Една вечер работя за цялата година, но обикалям целия свят. Някой друг може ли да се похвали, че е обиколил целия свят за една вечер, освен космонавтите? Плюс това работя в 12 часови зони и пет континента – ужас. Тука кацнеш, там кацнеш, тука се спреш, там тичаш. Заслужавам 364 дни отпуск. Първоначално джуджетата се затрудняваха при изработката на подаръци, защото всичко правиха на ръка. Но вече е лесно. Представяш ли си да пусна обществена поръчка за 500 детски влакчета. Кандидатстват три фирми и едната спечели, а другите – не. Година и половина ще има разправии и Коледата ще замине, докато делото мине през съда и няма да мога да раздам подаръците на децата. Затова изработвам подаръци от моя собствен бюджет, без обществени поръчки. А децата плащат на мен с усмивки, чаша мляко и бисквитка, оставена под елхата. 

Колко трябва да бъде послушно едно дете, за да получи подарък?
Ако е много послушно,  давам по-малък подарък. Не може едно дете да не направи няколко бели през годината. То затова е дете - да прави бели. Едно дете трябва да бъде активно. Ако не направи бели, то няма да има прогрес. 

А какво става с непослушните?
Чак толкова непослушни деца няма. Попадал съм  в къщи, където буквално са сваляли костюма ми или се катерят върху главата ми, но не им се сърдя. Това е детската психика – да търсят и изследват новото. Няма дете, което да не харесвам, защото то е свято нещо и трябва да се уважава от най-ранна възраст. Ако детето ви е непослушно, уважаеми родители – виновни сте вие. 


Раздаваш ли подаръци и на големите?
Да, много обичам! Особено, когато се спускам през комина и попадам на трапезата. Тогава виждам как са седнали хората и чакат Дядо Коледа. Раздавам подаръци, а после не мога да изляза през комина или излизам в газообразно състояние. 

А как Дядко Коледа успява да влезе през комина, а крадците – не?
Кой ти каза? Два пъти ме обраха на Северния полюс. Отивам на покрива на работилницата ми за играчки и виждам двама също стоят там. Попитах ги какво правят, а те ми отвърнаха,че ще чистят комина. Така го изчистиха, че взеха всички играчки. След тази случка, когато ме няма затварям комина с капак. И какво да видя един ден – капака го няма, и комина, и подаръците. Всичко бяха обрали, момчетата си знаят работата. На такива мога да им нося подаръци с удоволствие, но в затвора. 

А когато те обраха как раздаде подаръци на децата?
Коледа е вълшебство. За съжаление се комерсиализира, което не ми харесва. Коледа не е в подаръците. Подаръците за хората трябва да бъдат доброта, светлина и топлина. Това, е което забравяме ние в тези времена на покупко-продажби. Коледа е, за да си спомниш, че един Човек се е родил и умрял, за да спаси човечеството. За да изкупи греховете на хората. 

Как успява Дядо Коледа да прочете всички писма?
Четенето на писмата  е трудна работа. В интернет публикуваха някои от писмата, които ми изпращат. Едното например е – Дядо Коледа тази година искам да ми донесеш Снежанка и да не е салата! А другото – Дядо Коледа тази година искам братче, а отговорът е – мило дете, изпрати майка си.  Това са ми любимите анекдоти за Дядо Коледа. Най-хубавото е, че децата все още пишат писма, защото това означава, че вярват. 

Как успява Дядо Коледа да обиколи всички къщи в света само за една нощ?
Това е лъжа и измама. Хората се събират на едно място. 10 човека на едно място, 20 семейства в една кръчма, а други на площада. Аз ходя, където хората са се събрали. Защо да влизам в къщи, където няма никой? Аз обичам да има хора и да давам подаръците на ръка. Най-лесно е в Китай и Америка. Събират се на едно място и пускам подаръците. В Китай давам съвсем нормални подаръци – произведени в Китай. Та, така общо взето успявам да обиколя целия свят. 

А съставяли ли са акт на Дядо Коледа за превишена скорост, когато е бързал да раздава подаръци?
Да, един път. Човекът, който ми направи акт, ме хвана в полет и каза – Дядо Коледа или чувала с играчки или акта. И аз нали съм добър човек му викам – добре пиши ми акт. Попитах го какво трябва да платя. Той гледа, гледа и вика – ми половината чувал. На 25 декември имам приятелски семейства, които посещавам. Докато карам към домовете им, съм облечен като Дядо Коледа. Когато спирам на светофар, реакцията на хората е страхотна. Започват да махат и викат.  Много ми харесва това време на годината. Няма по-голяма радост от това да си със семейството си. 

С какво храни Дядо Коледа своите елени, за да летят?
С вълшебен прах. Започват да ме дразнят. Искат повишаване на дажбите. Има едно място в Лапландия, където ходиш и вземаш определено количество вълшебен прах. Искат повишаване на дажбите. Ще видя как да ги накарам да не стачкуват. Ако обявят стачка и не дойда по домовете ви, Купидон е виновен. Той знае пътя. Аз съм нещо като съдебен изпълнител. Влизам през комина, оставям подаръци и никога нищо не взимам. Но пак същата работа – изпълнявам.


Къде стоят елените през лятото?
Миналото лято ми се обадиха от Карибите. Казаха ми да не ги чакам повече, защото им било хубаво на плажа. Поне, че успяхме да се разберем някак си да работят. И друг път съм имал проблем с тях. Един път ми звъннаха от Маями. Викат ми – Дядо Коледа няма да се прибираме, тук има едни еленки и ще караме заедно празниците. Големи преговори бяха и сега чакам нови еленчета да ми дойдат. 

Какво прави Дядо Коледа през почивните месеци?
Забавлява се. Гледам в живота ми да има забавление. Най-много харесвам домашния уют, приятелите и да пътувам. 

Дядо Коледа получава ли подаръци?
На Дядо Коледа не са му нужни подаръци. Той иска хората да бъдат добри. Ако един човек мине по пътя и види друг паднал човек и не му помогне – тогава една звездичка угасва. Ако едно дете набие друго дете – още една звездичка угасва. Подаръците идват  от сърцето, дори и да е съвсем малък. Имам една кратунка, която момиченце ми подари на премиера. Пазя си я вече 5-6 години. Не е важно само как подаряваш, а как получаваш. Нека не търсим материалната цена, а цената, която човек плаща отсреща.

Представихме ви актьора Красимир Демиров, който за 30 години е влизал в най-различни роли, като например Котаракът в джизми,  вълкът от Червената шапчица и много други. Дядо Коледа е само една роля от многобройните му преобразявания. По едно време из града ми казваха „закачалката“. Играх един дух, който се преобразява в какво ли не. Когато ставах закачалка на децата им беше най-интересно. Когато ме виждаха по улиците ми казваха – закачалката, споделя Красимир Демиров.