Мъж в мозъчна смърт помогна на двама от Добричко да живеят

Мъж в мозъчна смърт помогна на двама от Добричко да живеят
Мъж на 42 години от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ „Александровска“, съобщават от лечебното заведение.

Я. М. на 28 г. от град Добрич е на диализно лечение от пет години. За трети път получава покана за евентуална бъбречна трансплантация, но двата предишни пъти е имало човек с по-голям процент имунологична съвместимост с донора и едва сега получава възможност самият той да бъде трансплантиран.


Другият реципиент е Н.С. на 32 г. от град Балчик, който преди 4 години е получил бъбрек от своята майка чрез живо донорство, но след време отново е преминал на диализно лечение.


След интервенциите, трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. В рамките на седмицата в УМБАЛ „Александровска“ са извършени четири бъбречни трансплантации от трупен донор.


Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+