Пиесата „Хан Тервел“ на Драгни Драгнев представи училищен театър

Тринадесет деца от СУ „Йордан Йовков“ в Тервел, от седми и девети клас, представиха на сцена откъс от историческата пиеса „Хан Тервел“ от Драгни Драгнев.

Пиесата „Хан Тервел“ на Драгни Драгнев представи училищен театър

Пиесата е написана през далечната 1981 година и е поставена за първи път на сцената в добруджанския град от читалищни самодейци през пролетта на 1983 година. Снимки от първото представление се пазят и са експонирани в музея в Тервел.


Нов живот на историческата пиеса дадоха педагогът Марияна Радева и нейната група от млади любители на Мелпомена. Начинанието стартира през лятото на тази година, когато децата и ръководителката им започнаха репетиции. С помощ за изработване на сценичните облекла се включи и Община Тервел.

И така, на уречената дата - 12 декември, в актовата зала на СУ „Йордан Йовков“ се състоя премиерата. Участваха Йордан Йорданов, в ролята на Кан Тервел, Иван Велчев - Кавхан Кормес, Виктор Дойчев - Алтар, Емре Нихат - Княз Отец Петър и Токту, Ясен Радев - викарий, Георги Георгиев - писар и лекар, Дарин Петров и Калина Тошкова - стражи, Вероника Димитрова - Илгу, Борислава Василева - Цвета, Ивона Няголова - Ирина, Ана Георгиева - Джена, Димитър Петров - Докс.

Младите актьори бяха наградени с бурни аплодисменти от публиката, а от Община Тервел получиха кошница с цветя и осигурено посещение на театрална постановка в Русе.