Предстои обновяване на учебните работилници и ремонт на покрива на Аграрната гимназия в Добрич

С отпуснати средства на стойност 100 000 лв. в Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич ще бъдат извършат ремонтни дейности, съобщават от учебното заведение.

Предстои обновяване на учебните работилници и ремонт на покрива на Аграрната гимназия в Добрич

Ръководството и колективът на Аграрната гимназия и училищното настоятелство изказват благодарност на министъра на образованието и науката и на народните представители г-н Пламен Манушев и г-жа Даниела Димитрова, че са направили всичко възможно да се отпуснат тези средства.


Ще бъде направен цялостен ремонт на покрива и смяна на дървената дограма с алуминиева на прозорци и врати, на работилниците по трактори и автомобили, двигатели с вътрешно горене  и  селскостопански  машини. Ремонт на сградата не е правен от 70-те години на миналия век. Това ще даде възможност  учениците да имат условия за провеждане на своята учебна практика в базата на Професионална гимназия по аграрно стопанство.

Така ще може да се оборудва учебна работилница, лаборатория за диагностика и техническо обслужване по трактори и автомобили по спечелен проект от Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“ за оборудване на три кабинета по растениевъдство, животновъдство и оборудване на работилница, в която ще се монтират двуколонен електрохидравличен подемник с долна синхронизация, баланс машина за гуми за работа с леки и лекотоварни машини, машина за монтаж и демонтаж на гуми, бутален компресор, стенд за почистване горивната система на дизелови и бензинови двигатели. Зарядно стартерно устройство, модул за системна диагностика с Bluetooth тестер за бензинови и дизелови инжектори, детектор за теч СО2, крикове, гайковърти и др. 

В останалите работилници ще се снабдят с действащата  и новозакупена земеделска техника през последните две години, закупени със собствени средства и  направени от дарения и благотворителни вечери.