С богата образователна седмица ОУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза патронния си празник

Вапцаровата седмица продължи от 3 до 7 декември

С богата образователна седмица ОУ „Н. Й. Вапцаров“  отбеляза патронния си празник



Днес ученици рецитираха стихове на Никола Вапцаров, като по този начин показаха какво са научили през изминалата образователна седмица. За да бъде забавна програмата, четвъртокласници направиха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа“.



Всеки един клас знаеше, че днес е патронният празник  на училището и се бе запознал с живота и творчеството на Никола Вапцаров.



Директорът на учебното заведение Тошко Керанов се похвали с успеха на Вайдин Сабри Бейтин от 3 клас, който е спечелил второ място в конкурса за коледна картичка. Специална награда ще получи Мария Гюлсерен Исмаилова от 3 клас, а поощрителни – третокласникът Ебазел Хаваш Нуртен и четвъртокласничката Магдалена Колева Колева. Те ще бъдат наградени на 10 декември в Голямата заседателна зала на Община Добрич от кметът Йордан Йорданов. 



През Вапцаровата седмица в училището са осъществени различни образователни и спортни дейности.

Седмокласниците проведоха математическо състезание, като чрез забавна игра решаваха  задачи. Участниците, разделени на два кораба – „Дръзки“ и „Смели“, направиха пътешествие към острова на обикновените дроби. За да осъществят своето пътуване, учениците преодоляха всички трудности, а именно да си спомнят, това което са изучавали за обикновените дроби. За всяка правилно решена задача корабите награждаваха с котва. Отборът „Смели“ победиха в състезанието. Освен това учениците решаваха ребуси, като при всеки правилен отговор получаваха заглавия от стихове на Никола Вапцаров.



Седмокласниците се състезаваха и по български език. Целта на надпреварата бе всеки един от учениците максимално бързо да отговаря на зададените 12 въпроса. Ние сме вапцаровци, за нас въпросите бяха лесни, каза победителят в състезанието Ердан Раим. Той дори е отговорил на допълно зададени въпроси, свързани с Никола Вапцаров.


Проведохме уроци и в часовете по български  и по математика, посветени на Вапцаров, децата участваха с желание и удоволствие, каза учителят по Български език и литература Гинка Керанова.



Във връзка с патронния празник учениците осъществиха и спортни дейности. В организирания турнир по баскетбол за момичета участие взеха четири отбора, смесени от 5 до 7 клас.

Печелившият отбор в състезанието бе този на „Тигрите“, като всеки получи подарък - слушалки за телефон. Отборът, класирал се на второ място, наградиха с ученически комплекти с триъгълник, линия, ъгломер и пергел. Класиралите се на трето място получиха комплект с маркери, а състезателите от четвъртия отбор наградиха с папка.


Двата хандбални отбора от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ проведоха контролна среща с хандбалистите на „Добруджа“ в спортна зала „Добротица“. Искаме да се състезаваме с клубове, сподели Георги Минков, учител по физическо възпитание и спорт. Направихме два контролни мача – един за 4 клас, а другият за 5 – 7 клас, допълни преподавателят.

Хандбалистите на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ загубиха и двете срещи, но целта на преподавателят е да види как стоят и се развиват учениците му.

През 2019 година отборът по хандбал от 5 до 7 клас ще вземе участие на Общинските ученически игри, а ако се класират ще се състезават и в Областно първенство. Георги Минков коментира, че предстоят още контролни игри на хандбалистите. Тяхната кулминация е фестивалът по мини хандбал в Кубрат през месец май, където участие взимат клубни отбори, но ние имаме смелост да играем с тях, изтъкна учителят.

Директорът Тошко Керанов е категоричен, че подобни дейности продължават до април месец, когато е 65-годишният юбилей на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.