Почетоха Свети Николай Чудотворец в село Тюленово

За девети път, на 6 декември, село Тюленово, община Шабла събра жители и гости, на тържествено честване на Никулден.

Почетоха Свети Николай Чудотворец в село Тюленово

Тази година, празникът беше пренесен на терасата на ресторант „Тюленово“, където всяка година се приготвят рибните специалитети.



Отец Атанас от Дуранкулак, в съслужение с отец Павел Максимов от Шабла извърши водосвет за здравето на имениците и рибарите, на всички, които празнуват днес.

Специални гости на празника бяха, заместник-кметът на община, Шабла Цветелин Йорданов, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинска администрация Шабла, Тодор Димитров, жители и гости на село Тюленово.

На сцената участие взеха фолклорни групи от Шабла и Ваклино, малките танцьори от детски танцов състав „Бърборино“.

Кметският наместник на село Тюленово, Невена Георгиева се обърна към хората, свързани с морето, поздрави ги с празника и прочете за тях стихотворение от нейното лично творчество.

Своите пожелания към присъстващите, отправи и заместник-кметът на община Шабла, Цветелин Йорданов. Той честити празника на рибарите, имениците и банкерите.

До иконата на свети Николай, подарена от СОСЗР на кметството в селото, за да окриля всички тюленовци, приветствие отправи и председателят на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева. Тя съобщи, че на празника присъстват гости от Мангалия и група към СОСЗР – Балчик. Благодари за присъствието на всички и изрази надеждата си, че догодина за юбилейното честване на Никулден, в село Тюленово ще бъде изграден църковен храм.

Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, о.р.майор Емил Тодоров, разказа за честването на празника в миналото, „по стара българска традиция“.

След празничната програма, той хвърли в морето венец, в памет на загиналите моряци.

По традиция, всеки присъствал на честването имаше възможността да опита тюленовска рибена чорба и прясна риба, дарена от организаторите на празника – община Шабла, читалище и кметство село Тюленово, Инан Акиф и Радослав Русев – собственик на ресторант „Тюленово“.