Граждани с инициатива за направа на детска площадка, събират средства за закупуване на съоръжението

Граждани, живеещи в централната част на Добрич, подеха инициатива за изграждане на детска площадка. Идеята е тя да бъде разположена в пространството между ул. „Екзарх Антим“ и бул. „Добруджа“ 11, място, което е неизползваемо.

Граждани с инициатива за направа на детска площадка, събират средства за закупуване на съоръжението

Инициатори са Дияна Колева, Нели Николаева, Жулиета Радева и Ганчо Колев, който е производител от село Богдан.



Стартирахме през летните месеци, сподели за Добрич онлайн Дияна Колева, която е майка на три малки деца и живее в района. Първоначалното намерение е било да бъде направено футболно игрище. Мястото обаче е малко и е решено да се търси вариант за детска площадка.


Следват две срещи в Общината – със зам.-кмета арх. Боян Коларов и с главния архитект на града арх. Боряна Станчева, които подкрепят идеята на родителите и отговарят, че няма проблем на въпросното място да бъде изградена детска площадка. Движещите инициативата се свързват с ландшафния архитект Ивелина Радилова, която се наема да изработи проекта. Родителите избират съоръжението, което ще бъде поставено на детската площадка и съобразно с него арх. Радилова прави проекта абсолютно безвъзмездно, за което те са й изключително благодарни. 

За закупуването на съоръжението обаче ще са необходими около 16 500 лева, каза Дияна Колева. Сега започваме събирането им, допълни тя. Инициаторите ще кандидатстват през следващата година пред Общината за финансиране по програма, по която се покриват 50 процента от разходите. Няколко души вече потвърдиха, че ще се включат финансово със суми между 50 и 100 лева, каза добричлийката. Ще сме благодарни и на помощ във вид на материали, на труд, допълни тя. 

За да започне изграждането на детската площадка ще трябва само да се изчака да приключат дейностите по проекта за воден цикъл, които в района сега ще стартират, обясни жената.

Надяваме се площадката да бъде изградена през пролетта и децата ни да има къде да играят, каза Дияна Колева. По думите й, в района има много малки деца, които биха се радвали на новата придобивка.

Ще сме благодарни и хора от други квартали да се включат и да ни помогнат. Ние ще направим площадката не само за нашите деца, а за всички деца на Добрич, посочи съгражданката ни.