Зоопаркът в Добрич - единствен в страната с лиценз без забележки

Кафяви мечки и фламинго ще са следващите обитатели на Зоопарка в Добрич. 30 000 човека годишно посещават Центъра за защита на природата и животните в нашия град.

Зоопаркът в Добрич - единствен в страната с лиценз без забележки

Около 150 животни от над 30 вида живеят в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът му Севдалина Венкова.

 

Добричкият зоопарк е единственият в страната с лиценз от МОСВ, издаден без никакви забележки.

 

Той се посещава годишно от около 30 000 човека. В летните дни зоопаркът е любимо място за разходка на много деца и техните родители.

 

Малчуганите до 7 години влизат без вход, децата над 7 години и пенсионерите заплащат само по 50 ст., а възрастните - левче.

 

Освен добричлии, гости на зоопарка през летните месеци често са и чужденци, почиващи в близките курорти, най-вече организирани руски групи от детските лагери.

 

Най-новият обитател на Центъра за защита на природата и животните е конче от породата Кон на Пржевалски. Тя се е родила в добричкия зоопарк само преди месец - на 6 юли. Калиопа ще остане да живее при родителите и сестра си в добричкия зоопарк. Конете на Пржевалски са рядък вид, който е на изчезване и е вписан в Червената книга.

 

Благодарение на трансграничен проект на Община Добрич и Констанца, зоопаркът в нашия град ще се сдобие с нови обитатели. 

 

Напролет ще започне изграждането на съоражение за кафяви мечки, обясни Севдалина Венкова - директор на ЦЗПЖ - Добрич. Те ще разполагат с къща, голям двор, езера и водопадче. Очаква се мечките да са две - мъжка и женска, най-вероятно осигурени от партньорите на зоопарка от Швейцария.

 

По същия проект ще се изгради и езеро, в което ще се засели фламинго.

 

Кончето на Пржевалски Калиопа се роди в добричкия зоопарк преди месецКончето на Пржевалски Калиопа се роди в добричкия зоопарк преди месец

 

Част от животните се разхождат свободно из зоопарка за радост на посетителите муЧаст от животните се разхождат свободно из зоопарка за радост на посетителите му

 

zoo_600

 

zoo_dobrich_600

 

zoodobrich_600

 

zoopark_600