В СКВТ „Добрич” чакат становище от Международната федерация за наказанието на Даяна Димитрова

Предполага се, че някой не си е свършил работата преди европейското в Полша

В СКВТ „Добрич” чакат становище от Международната федерация за наказанието на Даяна Димитрова

Мистерия витае около състезателката по вдигане на тежести от СКВТ „Добрич” Даяна Димитрова, за която се твърди, че е дала положителна допинг проба на европейското за девойки до 20 години през октомври в Полша, където стана шампионка в кат. до 48 кг. В добричкият клуб недоумяват как състезателката е била заявена и допусната до първенството в Замошч, при положение, че преди това е била с временно спрени права.



Законите на Международната федерация са такива, че за да може Даяна да излезе на подиума в Полша тя е трябвало да получи писмено разрешение за това и да даде задължителна контролна проба преди европейското.  Подобна проба не е изискана от състезателката и не е правена нито в родната, нито в чужда лицензирана допинг лаборатория.

Консултирахме се с адвокат Радостин Василев, защитавал през годините интересите на БФВТ пред Спортния арбитраж в Лозана, който потвърди, че Даяна Димитрова е трябвало да получи писмено разрешение за вдигане на забраната от МФВТ, както и да мине контролна проба преди европейското. Това са задължителни стъпки и точки от устава на МФВТ, за които вина за неизпълнението им не носи състезателката, а някой друг, който не си е свършил работата или има нещо друго зад кулисите, което упорито се замаскира, не скриха възмущението в СКВТ „Добрич”.