Ученици от гимназията по земеделие в Генерал Тошево участваха в практика в Хърватия

Ученици от професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински“, гр. Генерал Тошево участваха в стаж в Хърватия, съобщават от учебното заведение.

Ученици от гимназията по земеделие в Генерал Тошево участваха в практика в Хърватия

Стажът е осигурен от хърватското училище по земеделие и лесовъдство „Винковци“.



Практиката се осъществи в рамките на проект „От практика в училище към Европейско работно място", Ключова дейност 1 "Образователна мобилност на граждани", съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз.

Това бе първата от планираните две мобиности в рамките на проекта и в нея се включиха 12 ученици от специалностите „Земеделско стопанство“, Техник-растениевъд“, „Лаборант“, 2 учители със специалности Агроном и Животновъд и едно придружаващо лице.

Благодарение на практиката в училището по земеделие и лесовъдство „Винковци“ в Хърватия учениците подобриха професионални и предприемачески умения и компетенции, свързани със селското стопанство, придобиха нови знания за технологии и техники в областта, получиха възможност да приложат придобитите знания в реален контекст на работа, подобриха социалните умения като адаптиране, комуникация и сътрудничество и умения, свързани с работата, като екипна работа, точност и многозадачност, подобриха езиковата си компетентност по английски език, разшириха хоризонтите си чрез придобиване на знания за друга страна и култура и се научиха как да се адаптират в нова среда.

Двамата учители се включиха в обучение чрез наблюдение на учебни дейности и практики, водени от колеги от училище по земеделие и лесовъдство „Винковци“. Наблюдението, в което участваха е допринесло за повишаване квалификацията им, повече гъвкавост и творчество при разработване на уроците, използване на различни начини на съчетаване на професионалната подготовка с методически подходи за предаване на знания, осъвременяване на съдържанието на професионалната подготовка.

Практиката изпълни своите предварително заложени цели, сред които придобиване на опит в реална работна среда, създаване на нови приятелства и изграждане на младите участници като пълноценни граждани на Европа и света.