РЗИ с редица инициативи по повод Световния ден за борба със СПИН

С редица инициативи Регионалната здравна инспекция в Добрич отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

РЗИ с редица инициативи по повод Световния ден за борба със СПИН

В училищата на Добрич се провеждат обучения на тема „Превенция на ХИВ/ СПИН”. Съвместно с общински младежки център „Захари Стоянов“ на 1 декември ще бъда предоставяни презервативи и здравно-образователни материали за превенцията болестта. Ще бъде проведена АНТИСПИН кампания в Тервел и Каварна, съвместно с общините и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. С медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в Добрич ще се състои организационно-методична среща. 


От 23 ноември до 7 декември се провеждат Дни на отворени врати за изследвания за ХИВ, хепатити и СПИН в РЗИ. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17 часа. Създадена е организация с лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в областта за провеждане на изследвания за ХИВ, хепатити В и С и сифилис на желаещите медицински специалисти.

От началото на годината в КАБКИС на РЗИ в Добри пред- и след-тестово консултиране и изследване за ХИВ са получили 125 лица. От  изследваните 36 са жени (28,80%) и 89 са мъже (71,20%). Най-голям процент клиенти, пожелали анонимно изследване и консултиране, са във възрастовата група 30-39 г. – 43 лица (34,40%). На второ място е възрастовата група 20-24 г. - 27 лица (21,60%).