Проф. Христов: На Балканите твърде много грамадни геополитически интереси са съчетани в много малко място

Светът се очертава като един огромен силов триъгълник и върховете му са САЩ, Китай и Русия. В този триъгълник и между върховете му ще се осъществяват основните политически, геополитически, икономически и, не дай си Боже, военни взаимоотношения в следващите 10-15 години. Възниква питането къде сме ние в целия този пъзел. Боя се, че няма много добри новини.

Проф. Христов: На Балканите твърде много грамадни геополитически интереси са съчетани в много малко място

Това каза в Добрич на среща-разговор на тема актуална геополитика народният представител и социален учен проф. Иво Христов.

Първо, трябва да кажем ясно, че Балканите са регион, в който твърде много грамадни геополитически интереси са съчетани в едно много малко място, заяви депутатът. „Не защото Балканите са много важни – не особено богат район, не особено развит. Но Балканите са едно от двете места, през които може да се влезе в Европа”, заяви професорът. И посочи, че тук се сблъскват интересите на поне пет големи сили – САЩ, Турция, Русия, Китай и Европейския съюз.

Резултатът ще бъде, че от сблъсъка на тези взаимоизключващи се сили на нашето затънтено място могат да настъпят много драматични събития, каза народният представител. По думите му има три точки по отношение на  опасността, които са много близко до България. Според професора първата е възпламеняване на фитила на войната в Украйна, за което има сериозни индикации. Втората точка на конфликт е Близкият изток. „Там напрежението не е спирало, но може да се засили, и то по начин, по който ние не можем да си представим”, смята депутатът. Според него, третата точка, в която могат да настъпят събития във военно отношение, е Косово. Сърбия и Косово са може би пред въоръжен конфликт с всички последици, произтичащи от това, посочи проф. Христов.

„На фона на това България се намира в не най-доброто си икономическо, политическо, социално, демографско и военно състояние”, каза народният представител. „Развитите страни в света влязоха в съвършено нова фаза на научно-техническо и всяко друго развитие. България преди 30 години имаше реалния шанс да бъде елемент от това развитие. За съжаление, в момента не е нищо друго освен периферия на развития свят със затихващи функции”, смята депутатът.





Няма да е клише ако кажа, че в момента светът се намира в изключително драматична фаза, каза проф. Иво Христов. Той нахвърли няколко събития през последните 10-15 дни, които, според него, говорят за особена компресия на историята.

Преди няколко дни президентите на Турция и Русия откриха подводната морска част на газопровода Турски поток. Без да добива и капчица газ Турция се явява вече основен стратегически играч в областта на енергопреносните магистрали между Изтока и Запада, между Севера и Юга, каза народният представител.

Като друго събитие посочи изявлението на президента на Франция Макрон, че е време Европа да създаде собствена армия, а след това, „свивайки си сармите”, казва, че единственото, което могат да правят европейците, е да си плащат за НАТО и за въоръженията. „Очевидно е, че мащабни процеси на продължаващо разграничаване от двете страни на Атлантическия океан – САЩ и т. нар. техни европейски съюзници, продължават да съществуват, да се задълбочават”, смята проф. Христов.

Като трети щрих определи края на ерата на Меркел, който смята, че ще има неминуеми последици и за България. 

Днес рано сутринта сили на албанската вътрешна полиция и жандармерия са нахлули на територията на северната част на Косово и са арестували четирима от лидерите на сръбското вече малцинство, е другото събитие, което посочи проф. Христов.

В момента на Балканите вървят два конкуриращи се проекта в областта на  енергетиката, но и малките деца знаят, че това е геополитика, каза депутатът. „Преди около месец във Варна с домакинството на българския премиер бяха събрани министър-председателите и президентите на четири балкански държави плюс министър-председателя на Израел Нетаняху – припомни проф. Христов. - Ни в клин, ни в ръкав един от най-важните въпроси, които те обсъждаха, беше построяването и продължаването на газопровод, който да води своето начало от газовите находища в Източното Средиземноморие под Кипър и срещу Израел и Сирийското крайбрежие”. Според депутата се въвежда нова енергийна геополитическа линия, очевидно американска като замисъл, която се противопоставя на руския проект.

Светът клокочи и влиза в изключително нестабилна фаза. И докато ние тук се занимаваме с нашите смешни, домашни, примитивни скандали в света и в Европа текат тектонични процеси, каза още народният представител.