Пробация за екс директорка на СОУ „Й. Йовков” в Тервел, издавала фалшиви документи за основно образование

Наказание пробация ще изтърпи Г. Н. В., бивша директорка на СОУ „Йордан Йовков” в Тервел /сега СУ/, която бе разследвана за издаване на неистински документи за завършено средно образование. Районният съд в Тервел одобри постигнато споразумение между прокурора по делото, обвиняемата и нейния защитник.

Пробация за екс директорка на СОУ „Й. Йовков” в Тервел, издавала фалшиви документи за основно образование

Г. В. се признава за виновна, че в периода от 1 декември 2013 до 27 ноември 2015 година, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице директор на СОУ „Йордан Йовков” в  Тервел, е съставила официални документи, в които удостоверила неверни обстоятелства. Става дума за 12 документа – едно удостоверение за завършен седми клас в ръководеното от нея училище и 11 дубликата на свидетелства за основно образование, завършено в три основни училища на територията на община Тервел - ОУ „Александър Стамболийски” в село Божан, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Жегларци и в ОУ ”Васил Левски” в село Поп Груево.



Деянието е извършено при форма на вината „пряк умисъл”, пише в определението на Районния съд в Тервел.

Магистратите определят и налагат наказание пробация на Г. В. То се изразява в подписване при пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично в продължение на една година и задължителни срещи с него за същия период. Бившата директорка ще заплати сторените по делото разноски на ОД на МВР в Добрич, които възлизат на 393,42 лева.

От престъплението няма причинени имуществени вреди, се посочва в определението. То не подлежи на обжалване или протест.

Припомняме, че през март 2016 година Областната дирекция на МВР в Добрич съобщи, че екс директорката на СОУ „Йордан Йовков” в Тервел Г. В. е задържана за издаване на фалшиви дипломи за основно образование. От полицията тогава информираха, че тя е задържана след проведено разследване от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, които са претърсили служебните помещения на СОУ-то в Тервел.