Светлана Галианова от Добрич е гост-диригент на концерт в родния си град

Български камерен оркестър – Добрич ще представи концерт, в който участие ще вземе гост-диригентът Светлана Галианова. Събитието ще се проведе на 20 ноември от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Светлана Галианова от Добрич е гост-диригент на концерт в родния си град

Родом от Добрич младата маестра ще осъществи пръв професионален дебют след своето дипломиране и ще се представи в родния си град като диригент на оркестъра, който наскоро отбеляза 50-годишен юбилей.


Публиката ще чуе три от най - емблематичните и прочути произведения написани за камерен ансамбъл. В началото на концерта по случай 110 години от рождението на един от най-големите български композитори - Марин Големинов (1908 - 2000) ще прозвучи произведението “Пет скици” за струнен окрестър, написано през 1952 г.

Второто произведение е от Е. Григ (1843 - 1907) - Сюита „Холберг”. Музиката е написана в стил на популярните танци от времето на Холберг (Бароков музикален период). Холберг е бил роден в същия град като Григ - Берген, Норвегия. Той е бил писател, философ, историк и драматург, важна личност за Норвегия. През 1884 г, 200 г. след раждането на Холберг, жителите на Берген са искали градът да бъде домакин на грандиозно тържество по случай неговия Юбилей. Така била възложена задачата на Григ, най - известният Норвежки композитор да напише музиката за събитието.

Във втората част на концерта музикантите от Български камерен окрестър - Добрич ще представят Камерна симфония (Струнен квартет №8) от Дмитрий Шостакович (1906 - 1975). Аранжиментът за струнен оркестър е направен от диригентът Рудолф Баршай. Квартетът е написан през 1960 г. докато Шостакович е бил в Дрезден. Тогава главната му задача е била да напише музиката за филма „Пет дни - пет нощи”, в който ставало въпрос за унищожаването на Дрезден. Има различни интерпретации за посланието на произведението. Една от тях е, че е написан „В памет на жертвите от войната”, а друга, че Шостакович го е сътворил „В памет на композитора на произведението”.