Поставят светофар пред Кооперативния пазар по ул. „Отец Паисий“

Поставяне на нов светофар в Добрич – пред Кооперативния пазар по ул. „Отец Паисий“, предвижда проект на Общината, съобщи Петър Енев - директор на дирекция „Икономическо развитие, европейски фондове и обществени поръчки“. Предстои проектното предложение да бъде внесено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Поставят светофар пред Кооперативния пазар по ул. „Отец Паисий“

Светофарът по ул. „Отец Паисий“ ще разполага с видеокамера и термодатчик. Той ще гарантира пресичането на улицата да става само когато има събрани повече хора – група от 15-20 души. Целта е да бъдат избегнати задръстванията, които сега стават на пешеходната пътека. 



Проектът е свързан с цялостно управление на трафика и движението в градската мрежа и е на стойност над 4 милиона лева, посочи Петър Енев.

Той предвижда цялостна подмяна на всички светофари, ново регулиране на трафика, съобразено с натовареността на отделните кръстовища. Това ще се постигне чрез единен информационен център, който във всеки един момент ще разполага с данни за придвижването на автомобилите между отделните точки и кръстовища. Сървърът на този център ще прави аналитични извадки, на база на които ще се регулира трафикът в града с цел да се избягнат задръствания. 

Автомобилите на пожарната, полицията, спешната помощ и на фирмите, които обслужват градския транспорт, ще разполагат с джи пи ес комуникация, която ще работи интегрирано със самите кръстовища и ще им осигурява автоматично зелена вълна. Предвижда се още изграждане на център за светофарните уредби, закупуване на нов сървър, компютри, нова вишка и контейнер за нея.  

По проекта ще бъде направена и цялостна реконструкция на две транспортни артерии, които са важни за града – бул. „Добричка епопея“ и ул. „Панайот Хитов“. Те ще бъдат ремонтирани, ще бъдат изградени нови тротоари и осветление. 

Идеята е да се решат доста съществуващи проблеми пред обслужването на трафика и регулирането на движението в града, посочи Петър Енев.