С много музика, танци и хумористични скечове славейковци отбелязаха своя празник (+СНИМКИ)

С много музика, танци и интересни и хумористични сценки възпитаниците на СУ „П. Р. Славейков” отбелязаха 191 години от рождението на своя патрон.

С много музика, танци и хумористични скечове славейковци отбелязаха своя празник (+СНИМКИ)



На празника присъстваха представители на кметския екип, общински съветници, представители на културни институти, бивши учители и възпитаници на училището, партньорски организации, представители на други училища и родители.


„За мен е чест да ви поздравя с най-специалния за вас празник. Училището ни носи името на патриота с горд български дух Петко Рачов Славейков. Навършват се 191 години от рождението на патрона на нашето училище поклон пред величавата му личност. Нека неговата любов към българския език и традиции да ни вдъхновяват и да провокират стремежът ни към високи постижения. Гордея се с патрона на нашето училище, гордея се и с нашите възпитаници, достойни наследници на славно минало и богати традиции, всеотдайни, съхранили възрожденския дух на предците ни”, заяви в тържественото си слово директорът на училището Георги Георгиев.Той пожела на учителите и учениците да творят, да успяват и да продължават да съхраняват българщината.


„Поздравявам ви със вашия празник, празника на едно училище, което винаги е било емблематично в сферата на образованието в нашия град. Едно училище, от което се очаква да продължи да бъде емблема. Пожелавам ви да изпълвате душата на вашето училище с добрия дух, с много знания и много умения, но и с игри и забавления”, заяви Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности”.


Тя връчи на директора поздравителен адрес от името на кмета на Добрич Йордан Йорданов.


Учениците съпоставиха живота на Гергана от произведението на Славейков „Извора на белоногата” и една съвременна Гергана, ученичка в 10 клас.


Чрез тази драматизация те призоваха присъстващите да вземат пример от славейковата Гергана и да обичат, пазят и ценят българското.