Зона за отдих „Извора“ – приятно място за миряни, ученици и жители на три квартала

Приключи реализацията на проект „Създаване на зона за отдих „Извора“, съобщи ръководителят Нели Николаева, която е председател на сдружение „Черноморски център за развитие“ - инициатор на проекта.

Зона за отдих „Извора“ – приятно място за миряни, ученици и жители на три квартала

Той е на Община Добрич и е по национална кампания „За чиста околна среда – 2018“, финансиране е от ПУДООС. 




По проекта е облагородено място, което е било неподдържано – често се е превръщало в сметище, наводнявано е. Намира се в близост до бул. „Русия“, там се съчетават църквата „Свети Климент Охридски“, две училища – СУ „Свети Климент Охридски“ и ЧСУ „Леонардо да Винчи“, и три квартала, обясни Николаева. 


Мястото преди

Основните цели на проекта бяха да бъде изградена зона за отдих „Извора“, която да се посещава от миряните от храма, от учениците от двете училища, както и от жителите на трите квартала, сподели ръководителят на проекта. По него са създадени две зони за отдих с поставени пейки за сядане, кошчета за боклук, осигурен е достъп с алеи. В зона „Извора“ са засадени 70 храсти от 3 вида, изградени са  2 алеи от несвързана настилка. Отстранени са над 10 изсъхнали тополи и на тяхно място засадени 10 червени канадски дъбчета.

Набелязани са и конкретни мерки замърсяванията да не се повтарят и да се намалят вандалските прояви. 


В зона за отдих „Извора“ се провеждат часове на открито за учениците от близките училища по екология и опазване на околната среда. Провеждат се кампании за почистване и залесяване. Организират се различни еко събития с цел стимулиране гражданите за екологично отношение към средата, в която живеят. Нели Николаева сподели, че самоинициатива проявява и местната общност - появяват се малки градинки на старите сметища и около спортната площадка, за която сдружението търси средства, за да бъде  асфалтирана. „Не на последно място, разчитаме на публично-частното партньорство в областта на зелената икономика. Защото нито Общината може да свърши нещо, нито ние ако не си помагаме“, коментира ръководителят на проекта. 


Изграждането на зона за отдих „Извора“ е надграждане на проект „Ябълката“, който стартира през 2017 година по програма „The spot“ с финансовата подкрепа на БГ Бъди активен и фондация „Кока кола“.