Национална научна конференция „Добруджа през Първата световна война“ ще се проведе в Добрич

Национална научна конференция „Добруджа през Първата световна война“ ще се проведе на 13 и 14 ноември в Добрич, съобщи Надежда Иванова от Регионалния исторически музей.

Национална научна конференция „Добруджа през Първата световна война“ ще се проведе в Добрич

 Тя се реализира по проект „NetWorld, по който музеят работи от 2017 година.  Финансирана е и от Националния комитет за честване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в неа. 


„Щастлива съм, че Добрич, който вече е Град на българската бойна слава, ще има възможност отново да стане една трибуна на паметта“, каза Иванова. Тя посочи, че в конференцията ще участват едни от най-емблематичните учени, които се занимават с проблематиката на Първата световна война. Сред тях са проф. д.и.н. Антонина Кузманова, доц. д-р Стефан Минков, ШУ „Епископ К. Преславски“, проф. д.и.н. Радослав Мишев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", доц. д-р Благовест Нягулов, Институт за исторически изследвания – БАН, проф. д.и.н. Велико Лечев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Даниела Горчева, историк, филолог и публицист, Холандия и други. 

„Трябва да сме благодарни, че Историческият музей в Добрич е един от най-активните в България по отношение на провеждането на политиките за отбелязването на годишнината от Първата световна война“, изрази позицията на Министерството на отбраната – Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ във ведомството. Той сподели, че тази година Националният комитет за отбелязване 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея е подпомогнал организирането на четири конференции, като последната от тях е в Добрич.

Много се радвам, че тази конференция е в дните, в които цяла Европа отбелязва края на Първата световна война и нашият глас ще бъде реплика към това, което се чува в цяла Европа, посочи Симеонов.  

За дейностите по проекта „NetWorld“, който е свързан с културното наследство от Първата световна война, през последните шест месеца разказа Надежда Иванова. Подменени са кръстовете на 150 от войниците, погребани там, с различни чинове, пилоните на знамената. Закупени са нови флагове, боядисана е оградата, подменени са всички пейки. Разширена и обособена е по-голяма площадка, за да е по-удобна за честванията. Издадена е 3D книжка за най-малките, както и няколко брошури.