Мъж от Добрич отива в затвора за телефонна измама

Мъж от Добрич отива в затвора за телефонна измама
Телефонен измамник ще изтърпи ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той влиза в затвора, след като Районен съд - Добрич одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение.

28-годишният Г. Д. се призна за виновен в това, че на 22 август 2016г., при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, е измамил възрастно семейство от Добрич. Подсъдимият е действал в съучастие с жена, която вече е осъдена условно на 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.


Възрастните хора били измамени по схемата „колет от чужбина“. Мъжът позвънил на домашния им телефон, представил се за техния син и заявил, че в дома им ще бъде доставена пратка от чужбина с валута и документи, за получаването на която трябвало да се плати известна сума. Малко по-късно последвало второ обаждане, като този път мъжът, представяйки се вече за управител на фирмата, в която синът им работел, уточнил, че трябвало да се платят 4820 лв., тъй като пратката имала наложена глоба. От разговора той успял да разбере, че съпрузите разполагат в дома си с 800 лв., но имали и 3000 лв. спестявания в банка, които били готови да изтеглят. Подсъдимият ги уверил, че „с тази сума нещата ще се оправят“, защото по-късно синът им щял да доплати останалата част и ги убедил да предадат веднага наличните 800 лв. на неговата съучастница пред входа на блока, в който живеели. След това съпрузите изтеглили и спестяванията си от 3000 лв. с намерението да предадат и тях. Междувременно обаче все повече започвали да подозират, че са въвлечени в измама. Съмненията им се потвърдили, след като разговаряли с познати и установили контакт със сина си. Тогава, заедно със свои приятели, решили да устроят клопка на измамниците, когато дойдат да приберат втората част от поисканата им сума. Успели да задържат жената, като междувременно уведомили и полицията за ставащото. Подсъдимият избягал от мястото на инцидента, но бил обявен за общодържавно издирване и заловен. При разследването се установило, че приготвената от измамниците „колетна пратка“ е кутия с вафли, увита в найлонова торба.


Делото срещу 28-годишния мъж е започнало по общия ред, но в хода на съдебното следствие той е сключил споразумение с прокуратурата, след като причинените с деянието му вреди били възстановени.


Пред Районния съд подсъдимият увери, че е сключил споразумението доброволно и е наясно, че то е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Той вече два пъти е бил осъждан ефективно - за противозаконно отнемане на чуждо МПС и за нанасяне на средна телесна повреда. Сегашното си наказание мъжът ще изтърпи в затвора в Белене.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+