С ученици от гимназия „Райко Цончев” се срещна директорът на института „Сервантес“

Хавиер Валдивиелсо, директор на института „Сервантес“ в София, посети частна профилирана езикова гимназия „Райко Цончев“

С ученици от гимназия „Райко Цончев” се срещна директорът на института „Сервантес“

Посещението му в Добрич е по покана на учебното заведение. Хавиер Валдивиелсо се срещна с учениците, които изучават испански като първи или втори чужд език. 




Той разказа за работата на „Сервантес“ пред учениците в ЧПГТП „Райко Цончев“.

Институцията е създадена от испанското правителство през 1991 година. Целта й е разпространение на испанския език и култура. Тя има мрежа от центрове в почти цял свят – 84 центъра в 61 държави. Освен това „Сервантес“ е в тясна връзка и с учителите в българските училища, като целта е организиране на обучения и курсове за тях.

Испанският език е официален в 21 държави в света, уточни директорът на институцията. Той допълни, че се говори в Латинска Америка, но също така има една Африканска държава, където испанският език е официален - Екваториална Гвинея. Хавиер Валдивиелсо добави, че в световен мащаб се говорят над 5 000 езика.

Основна дейност на института „Сервантес“ е да организира и провежда изпит за придобиване на сертификат за владеене на езика (DELE), задължителен за кандидатстването в някои испански университети.

В беседата той обясни на учениците защо е важно да придобият сертификат за владеене на чужд език.

Гостът на ЧПГТП „Райко Цончев“ подчерта, че в България нараства търсенето на испански език. България много държи на обучението на чужд език в образователната система, каза той.

Един от интересните факти, които Хавиер Валдивиелсо даде бе за известен предприемач в Каталуния, който е с български произход, идва от сефарадска фамилия и е роден в Шумен.

Хавиер Валдивиелсо посети испанския център, който функционира от тази година в гимназията, и учениците от 8 клас демонстрираха наученото от началото на учебната година.