20-о факелно шествие организира ВМРО – Добрич по повод 99 години от несправедливия Ньойски договор

За 20-а поредна година ВМРО - Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история, съобщават организаторите на събитието.

20-о факелно шествие организира ВМРО – Добрич по повод 99 години от несправедливия Ньойски договор

Те припомнят, че на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия.

Вече две десетилетия в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 99 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите.

Факелното шествие ще тръгне в 18 часа на 30 ноември. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм "Св. Георги". Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. "25 септември" и ул. "Независимост". Участниците ще поставят цветя пред паметните плочи на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов. Шествието ще премине и пред Паметния кръст, в градинката до Обредния дом, на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация. Завършекът ще е пред паметника на ген. Иван Колев.

Тази година шествието е посветено на 125-годишнината от създаването на ВМРО - революционната организация на българите в останалите под чужда власт български земи след Берлинския договор. През цялото си съществуване ВМРО е бранила българщината и е защитавала българите срещу произвола на поробителите. Днес ВМРО е българско национално движение, което си поставя за цел защита на интересите на българите у нас и по света. Затова и насловът на шествието тази година е „125 години ВМРО – Борбата продължава!”, споделят от патриотичната организация.

От ВМРО – Добрич приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие. Нека за пореден път докажем, че помним Ньой, призовават войводите.