Минимални количества зареждаха с жълти стотинки протестиращите срещу скъпите горива в Добрич (+СНИМКИ)

Трети протест срещу високите цени на горивата и ниското им качество се проведе в Добрич тази вечер. Недоволството си изразиха водачите на над 100 автомобила.

Минимални количества зареждаха с жълти стотинки протестиращите срещу скъпите горива в Добрич (+СНИМКИ)



Колите по традиция се събраха на отсечката, наречена „Гонките”, и преминаха по булевардите на града до кръговото кръстовище за Балчик с надути клаксони. След това в знак на протест шофьорите започнаха да зареждат с дребни монети минимални количества – циферблатите на колонките отчитаха стойности и под 10 милилитра.






На протест сме днес, за да подкрепим колегите от страната, сподели пред журналисти Явор Георгиев. По думите му целта на действията на добричлии е да накарат държавата да си влезе във функциите и да контролира малко по-сериозно пазара на горивата. Георгиев посочи, че разликите в цените са много големи за различните градове. Като пример даде Добрич и София, където бензинът е съответно 2.20 лева средна цена и  2.50 лева.


„Държавата няма почти никакви правомощия по принцип. Лошото е, че цената, различните ставки върху горивата – над 60 процента, се формират главно от Европейския съюз”, каза съгражданинът ни. Според него  намаляване на цената на горивата с намаляване ДДС няма да реши проблема.


„Какъв ще е резултатът, ако се намали с 2 процента? Мисля, че е по-добре да се намали ДДС върху храните от първа необходимост отколкото на горивата”, категоричен е Явор Георгиев.


„Мисля, че цената, която е сега на горивата, е необосновано висока. При тези цени на петрола, при курса на щатския долар това е някакво безумие”, сподели Ангел Ангелов. Той смята, че има картел. „Колкото и да обясняват, че няма картелно споразумение ако се разходим в областта ще видим, че цената е едно към едно. Ако отидем в друга област - цената е подобна”, посочи добричлията. „Държавата трябва да си свърши работата. Ние ще си платим цената, но тя трябва да съответства на нашите доходи. Казваме, че цената е най-ииската, ок, но и доходите ни са от най-ниските, да не кажа най-ниските”, посочи Ангелов.


Протестирам поради причината, че всеки се мери с Европа и гледаме, че там хората карат нови качествени автомобили. А в България не можем да го постигнем, защото продаваме скъпо гориво, некачествено, каза Тихомир Колев. „Една от причините, за да сме тук, е точно тази: искаме да караме хубави автомобили с хубаво гориво”, категоричен е той. Колев обаче смята, че не хората на улицата ще направят промяна в цената на горивото. Това е просто някаква химера, която не вярвам да се случи. По-скоро хората, които  избираме, трябва да решат този проблем, посочи той.